En kämpig poäng säkrad mor Kalmar FF

GAIS öppnade starkt mot Kalmar FF med ett mål från hörna i andra minuten. Därefter såg det kämpigt ut för grönsvart och spelet flöt inte på samma sätt som det brukar. Efter lite byten i andra halvlek blev det bättre offensivt, men matchen slutade ändå 1-1.

2024-09-01 12:25

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Matchen mot Kalmar hann knappt blåsas igång innan Lundgren tog löpet ner mot Kalmars kortsida, passade sig själv förbi en kalmarit och lyckades driva ut bollen till hörna. Wendin Thomasson slog den i en perfekt, fin båge in till Norén som kunde nicka rakt i nätet. Gamla Ullevis läktare jublade och det fanns en förväntning på en kommande målfest när GAIS tagit ledningen med 1-0.

I början var GAIS det starkare laget, men det skulle snart märkas att även om grönsvart ville ha poäng för att vara med i kampen om Europaplatserna så krigade Kalmar för sin överlevnad i Allsvenskan. De bjöd på ett rejält motstånd och GAIS kom aldrig riktigt förbi. De gulklädda gästerna visade sig vara en svår nöt att knäcka.

Det kom några fina uppspel av bland annat Wendin Thomasson och Boudri och några riktigt bra löpningar av Amatkarijo. Hedlund sprang på topp och slet för att komma förbi Kalmars stora backar. Laget såg under första halvtimmen samspelta ut och matchen var jämn. Lundgren fick skottchans i 25:e minuten, tyvärr hamnade bollen utanför. Åberg spelade offensivt och framåtdrivande från mitten och ville inte ge upp något gratis. Under tiden kämpade Kalmar för kvittering.

Och kvitteringsmålet kom i minut 33. Efter en hård push av smålänningarna kunde de skicka en boll till en helt ostörd, gulklädd spelare som nickade in bollen i mål bakom Krasniqi. 1-1 ställningen gjorde något med grönsvart och de tappade sin rytm. Spelet blev slarvigare samtidigt som Kalmar stängde sitt förvar. Lundgren och Milovanovic lyckades dock driva upp till anfall där Hedlund kom till avslut, men bollen gick till hörna.

Det hemjobb och försvar som gaisare blivit vana vid, det som står emot trycket från Sveriges bästa lag, saknades och bortalaget fick allt fler och fler anfall med avslut mot mål. I första halvleks tilläggsminuter fick Boudri till två avslut, ett på en studsande hörna, men inget hittade in i nätet. Det var ett svajigt, passivt spel som präglade slutet av första halvlek, något som skulle förfölja dem även in i andra.

Det var bortalaget som kontrollerade andra halvlek och kunde gång på gång komma till avslut. Krasniqi fick jobba i målet när Kalmar skickade långa bollar som följdes upp av ett hårt anfall. GAIS såg ut att ha svårt att ställa om och hela laget föll ned mot planens högersidan, vilket öppnade stora luckor på vänsterkanten.

Det blev ett offensivt trippelbyte med Lindberg, Ahl Holmström och Gustafsson in i minut 55, vilket medförde positionsbyten på plan. Till följd började GAIS anfall väga tyngre och de blev inte längre lika hårt pressade av bortalaget. Det var där när timmen var spelad som det bli kamp på planen på riktigt när båda lagen slogs om att lägga ledningsmålet. GAIS började ta för sig mer och vinna närkamperna och offensivt blev de mer sig själva.

Lindberg spelade offensivt och drivande från mittfältet och Gustafsson presterade högklassigt genom att hårt och fysiskt möta motståndarna vilket störde deras momentum framåt. Ahl Holmström med sina löpningar pressade Kalmars backlinje och smålänningarna började fokusera mer på att hålla ställningen än att ta ledningen.

Även om GAIS blev bättre framåt saknades något i hemjobbet, passningarna var krångliga och hamnade fel. Gustafsson jobbade bra hemåt och Wendin Thomasson var som vanligt rörlig på sin kant. Flera gånger kunde Lindberg och Becirovic spela upp bollen men även om det blev några hörnor skulle det inte bli några fler mål.

Matchen slutade 1-1. Nu väntar landslagsuppehåll innan bortamatchen mot Västerås SK den 14/9.