Just nu i akademin - vecka 36

Våra tre äldsta akademilag har haft olika utmaningar under hösten, där bland annat P16 hamnade i B-slutspel, P17 i A-slutspel, och P19 nosar på uppflyttning till högsta serien. Huvudtränarna kommenterar den senaste tidens prestationer.

2024-09-06 9:41

GAIS

Akademin

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

P19, huvudtränare Jusuf Zukic

Ni ligger just nu på delad tredje plats med sju matcher kvar, kommer ni att slåss om en plats i P19 Allsvenskan?

– Vi delar för närvarande tredjeplatsen med Mjällby, men vi har en match mindre än dem, så vi är nära andraplatsen, bara 3 poäng bort. Vår plan är att spela så gott vi kan. Vi har ett ungt lag, och det är klart att om vi har en chans att nå topp 2 så kommer vi att satsa på det. Hela säsongen har varit fokuserad på att bygga en spelfilosofi som liknar A-lagets och på att utveckla spelare. Det här laget kommer till största delen vara intakt nästa år, och då kommer de att visa sin fulla potential.

Du tränar laget tillsammans med Kalle Rapp och Andreas Danielsson, berätta lite mer om hur ni fördelar ansvaret mellan er tre?

– I jobbet med mina assisterande tränare Andreas och Kalle har vi medvetet fördelat ansvar och roller. Var och en av oss arbetar på ett sätt som främjar vår utveckling, och vi delar alla ansvaret för att arbeta med gruppen och spelarna. Som huvudtränare vill jag att de båda tydligt uttrycker sina idéer och fortsätter att utvecklas, så att vi alla bidrar till laget och vårt arbetssätt. På träningar och under hela veckan har vi var och en våra egna uppgifter (matchanalys, individuellt arbete med spelare, uppgifter i taktiska förberedelser), och allt är upplagt så att alla tar sitt ansvar. Jag skulle säga att vårt samarbete som tränarteam och med hela laget är vår största seger den här säsongen.

P17, huvudtränare Alexander Andersson

Ni är på 7:e plats efter halva säsongen spelad, hur ser du på er prestation hittills?

– Målet som gruppen satte inför säsongen var att hamna på den övre halvan i Allsvenskan södra så att vi får spela A-slutspelet under hösten. Både jag och laget är väldigt nöjda över vad vi åstadkommit, det var många bra lag som slogs om topp sju.

Ni har inte vunnit efter sommaruppehållet, hur ska ni vända den trenden?

– Väl i A-slutspelet har vi haft en del oflyt och inte riktigt fått med oss poängen. Vi har bland annat tappat både ledning och oavgjorda resultat i slutminuterna i flera av våra inledande matcher. Nu vänder det svåra spelschemat lite och vi hoppas dessutom få tillbaka några av våra spelare som varit borta pga längre tids sjukdom. Kan vi ha lite fler spelare tillgängliga under kommande matcher finns alla förutsättningar att börja plocka poäng för prestationerna har helt klart funnits där.

P16, huvudtränare Sebastian Thörnqvist

Det blir B-slutspel för er, vad är din analys av varför ni inte når upp till A-slutspelet?

– Jag skulle vilja säga att det är tvådelat. Dels har vi inte varit tillräckligt jämna. Vi har varvat kanoninsatser som 5–0 mot Malmö, med förluster mot bottenlagen i serien. Vad detta beror på är lite svårt att säga men en anledning är att vi väldigt sällan har kunnat spela samma startelva två, tre matcher i rad, så det har varit svårt för spelarna att bygga relationer i spelet under året.

– En annan anledning är att vi har haft svårt att göra mål egentligen hela serien. Ofta skapar vi fler avslut i och runt straffområdet men har haft svårt att förvalta det i mål och poäng. Vi ledare får ta med oss detta och se ifall vi behöver fokusera mer på de momenten i vårt träningsupplägg.

Ni har till skillnad mot de andra göteborgslagen placerats i P16 Allsvenskan Södra, vilket innebär fler resor och inga derbyn, påverkar det er prestation tycker du?

– Ifall det faktum att vi är ensamt göteborgslag påverkar våra prestationer vet jag inte. Vi har haft det svårt på bortaplan med tidiga bussresor och matcher på naturgräs vilket vi inte är vana med. Samtidigt så måste ju motståndarna åka längre för att möta oss så det borde jämna ut sig. Överlag tycker jag att det har varit roligt att få åka söderut och möta en annan fotbollskultur med naturgräs och man-man-markering, även om jag är småtrött på E6:an.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER