Bakom kulisserna på en matchdag

Följ med bakom kulisserna på Gamla Ullevi, där många jobbar från morgon till kväll under en matchdag för att ge dig som besökare en riktigt bra upplevelse! I samband med matchen mot Kalmar FF gjorde vi nedslag hos många av våra duktiga kollegor för att se vas som händer. Foto: Kewin Bertilsson

2024-09-05 8:06

GAIS

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet
Johanna Ageborg

Morgonstund har guld i mund! Med avspark kl 15.00 så anländer evenemangsansvarig Johanna Ageborg till Gamla Ullevi redan 07.00. Hon är ytterst ansvarig för att allt fungerar som utlovat under dagen, och det är mycket som ska falla på plats. Johanna är heltidsanställd i GAIS och har förutom evenemangsansvaret hela privatmarknad med biljetter, medlemskap och souvenirer på sitt bord.

Arvid Lööf

Inte långt senare anländer säkerhetchef Erik Bergkvist, även han heltidsanställd i föreningen. Tillsammans med Arvid Lööf arbetsleder han uppbyggnaden av evenemangsområdet med allt ifrån staket och entréer till souvenirtält och flaggor. Arvid var tidigare akademitränare i GAIS och studerar nu evenemangsutveckling på IHM. Klubbchef Povel Fagerström är också tidigt på plats och behjälplig med vad som än behövs göras.

Partnerloungen i 12:ans Restaurang ska gaisifieras med roll-ups och matchbilder. Det fixar ytterligare en av klubbens heltidsanställda, partneransvarig Rolle Jernström, på förmiddagen eller kvällen innan. Här ska femhundra partners och andra inbjudna äta en god lunch, mingla och lyssna på tränarintervjuer innan matchstart.

Dan Engström

Vid 11.30 anländer ett antal ungdomar som ska agera souvenirförsäljare. De flesta är fotbollsspelande tjejer i gymnasieålder. Tillsammans bär de fram souvenirerna ur förråden, arrangerar utbudet snyggt på borden, sätter upp Swish-lappar, och gör sig redo för de tusentals besökare som är antågande. Inne på arenan ska det också ställas i ordning. Dan Engström och Karl Lexell, ideella medarbetare och urgaisare, ser till att mattor och skyltar med ligasponsorer är placerade i enlighet med avtalen.

Parallellt med det genomförs ett produktionsmöte, där representanter för GAIS, Got Event, SEF och sändande bolaget Max går igenom matcharrangemanget kopplat till tv-produktionen. Efter det följer ytterligare ett möte, för att gå igenom matcharrangemanget ur ett säkerhetsperspektiv. Här deltar representanter för hemma- och bortalag, ordningsvakter, publikvärdar, Got Event, SEF och polisen.

Niklas Andersen

Två timmar till avspark och nu börjar det snurra på ordentligt. Partnerloungen öppnar och i entrén står vänsterbacklegendaren Niklas Andersen, numera anställd för att jobba med både privat- och företagsmarknad på kontoret. Tillsammans med Got Events personal kontrollerar han att besökarna har rätt biljetter, ger information och lyssnar på en och annan anekdot från den grönsvarta historien.

David Perhed och Cornelia Nielsen Munk

Utanför restaurangentrén har evenemangsområdet dragit igång, dagen till ära med extra många barnvänliga aktiviteter. Och i biljettluckan sitter styrelseledamoten David Perhed tillsammans med flickvännen Cornelia som blivit en av många ideella medarbetare i klubben. Ute på området går det runt personer i knallgröna västar, det är föräldrar från klubbens akademilag som säljer 50/50-lotter. Hälften av intäkterna går till akademiverksamheten, hälften går till en lycklig vinnare. Styrelseledamoten Arash Charkizadeh administrerar lotterna och ser till att försäljarna kan nyttja tiden på bästa sätt.

José Ramirez och Arash Charkizadeh

Lyft blicken lätt uppåt, där har vi en av årets nyheter, premium-sektionen "Bosses Balkong". Och där står Jesper Jonsson, ideell medarbetare, och tar emot. Där får besökarna ett armband för att få access till sektionen och den tillhörande baren.

Jesper Jonsson

Det börjar närma sig match, och en timme före avspark ska startelvan finnas tillgänglig för allmänheten och media. Så en kvart innan det går innerplanskoordinator, tillika anställd kommunikationsansvarig, Szofia Jakobsson till hemma- och bortalaget för att hämta pappret med startelvan. Nu lämnas den över till regicentralen som matar in namnen och formationen i ett system, för att kunna skriva ut det i en förbestämd mall.

I regicentralen sitter ett gäng ideella trotjänare; Bengt Gellingskog, Lari Kovanen och Sören Pettersson. Tillsammans med Rolle Jernström som hållit speakermikrofonen i 28 år rattar de storbildsskärmen, klockan, kontrollerar målskyttar, varningar och andra matchhändelser.

Erik Bergkvist i säkerhetshytten

I dörren intill råder också febril verksamhet, säkerhetshytten är navet för all personal som ser till att evenemanget blir en trygg upplevelse. Säkerhetsschefen Bergkvist kan tillsammans med polisen, ordningsvakter, och Show Security bevaka samtliga entréer och läktare via de kameror som täcker arenans vinklar och vrår. De håller även kontakt med de utplacerade sjukvårdarna, för att snabbt kunna dirigera dem till rätt plats om olyckan är framme.

Lisa Bogelius

Oj, nu höjs ljudvolymen! In genom dörrarna i entré 11 strömmar 22 barn, dagens matchknattar! De får ett varmt mottagande av vår ideella medarbetare Evelina Lövdahl som vet precis hur man hanterar de exalterade knattarna och ser till att de är redo att ta en spelarhand vid inmarschen. Deras ledare checkar in i receptionen, och det gör faktiskt varenda en som ska uträtta någon typ av ärende på Gamla Ullevi under dagen. Lisa Bogelius, en annan erfaren ideell kollega, håller koll på vem som får vilken ackrediteringsbricka. Just idag lär hon dessutom upp Olga Ygge som pluggar media och kommunikation, och är sugen på att komma in i GAIS-gemenskapen.

Bod Andersson

Tiotalet unga gaisare dyker också upp, dagens bollkallar! Bod Andersson pekar med van hand mot omklädningsrummet där de samlas innan det är dags att ta positionerna runt planen. Alla grabbarna spelar i klubbens akademilag, att få befinna sig på innerplan och kasta en boll till August Wängberg är ett steg närmare drömmen om Allsvenskan.

En grupp ledd av Makrillarnas Tony Balogh rör sig i katakomberna, de har köpt ett VIP-paket till dagens match och får därmed en rundvandring på hela arenan. Upplevelsens höjdpunkt är förstås när de får hälsa på spelarna och tränarna i omklädningsrummet!

Truppen värmer upp och Valeri Kosyrev filmar med mobilen. Valeri praktiserade på kontoret under våren och nu skapar han engagerande innehåll på sociala medier före och efter matchen. Det blir väldigt många klipp, och bara ett fåtal som används, men i bästa fall springer en målskytt rakt mot kameran och då är lyckan gjord. Förutom sändande tv-bolag så är det bara klubbarna som har rätt att ta upp och publicera rörligt material från matchen.

Tre, två, ett, nu går vi in! Det krävs rejäla hörselkåpor för att stänga ute publikens vrål och kunna höra eventuella radioanrop. Innerplanskoordinatorn ger arrangörens klartecken till fjärdedomaren, tv-bolagets koordinator likaså, och matchen kan blåsas igång. I nittio minuter plus tillägg står Szofia mellan bänkarna för att vara en länk mellan arrangör, domare och tv-bolaget, ett extra par ögon mot planen och läktarna.

Matchen är igång och på kortsidan står SLO:erna Joakim Simmergren och Oscar Lindmark Häggström ihop med styrelseledamoten Johan "Red Top" Larsson och blickar upp mot Preppens. En SLO, Supporter Liaison Officer, är en länk mellan förening och supportrar, och finns där för att för att överbrygga missförstånd, förebygga ömsesidig irritation samt underlätta och stärka samarbetet mellan föreningen och dess supportrar.

Matchen slutar oavgjort, men det finns fortfarande arbetsuppgifter kvar. Valberedningens Anders Björklund håller i mikrofonen under presskonferensen medan många av medarbetarna, ideella som anställda hjälps åt att plocka ner hela evenemangsområdet. Johanna Ageborg är inte bara först på plats, utan även den sista att gå hem. Dörren slår igen bakom henne runt klockan 19.30.

Varje match är ett unikt arrangemang, och det är inte alltid samma personer som jobbar under matchen. Vi reserverar oss därför för att vi inte nämnt varje medarbetare vid namn just denna gång. Vi uppskattar er alla! Och vi vill gärna bli fler, så om du är nyfiken på att själv bidra med arbetstimmar på matchdagar så är du varmt välkommen att höra av dig till johanna.ageborg@gais.se. Berätta lite mer om dig själv, om det är något särskilt område du är intresserad av, och vad du har för tidigare arbetslivserfarenhet. Vi ses på Gamla Ullevi!

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER