0-0 mot Hammarby - igen

För andra gången denna säsong spelade GAIS och Hammarby IF mållöst 0-0 i Allsvenskan. Hammarby dominerade matchbilden under långa perioder, Atleterna var illa ute men kämpade stenhårt matchen igenom och kunde dessutom producerat ett eller två mål med lite mer skärpa framför mål.

2024-08-27 8:49

Andreas Bolander

A-laget Herr

Efter två raka segrar (Halmstad i serien, Trollhättan i cupen) ställdes nu GAIS inför en rejäl utmaning: formstarka Hammarby i lejonets egen kula, Tele2 Arena. Bajen hade ju haft en svajig vårsäsong men höjt sig i juli och augusti med resultatraden 4-2-1 på sju matcher. Enda förlusten hade kommit mot IFK Göteborg hemma. Bland de två oavgjorda mindes vi naturligtvis den intensiva 0-0-drabbningen på Gamla Ullevi mot Atleterna i början av juli.

Hammarby ställde upp i en stilfull retrodress från Allsvenskans första spelår 1924: gulsvarta ränder med snörning och blå byxor. Samtidigt uppträdde GAIS i sitt tredjeställ, rött med vita ärmar. Tränare Holmberg överraskade med att upprepa startelvan från segermatchen mot HBK, med ett undantag: Erik Krantz med allsvensk debut från start mellan stolparna i avstängde Mergim Krasniqis frånvaro. Efter dryga 90 minuter skulle Krantz lämna planen, nöjd med en hållen nolla och en solid insats.

GAIS lät sig inte bekymras över det tuffa motståndet eller den ljudkuliss som Hammarbys många fans har för vana att skapa. De rödvita (!) uppträdde tryggt, bollsäkert och med en sedvanlig hög press. På så sätt fick vi uppleva en jämn matchinledning där det dessutom skapades några lägen framför hemmamålet, numera vaktat av den före detta IFK:aren Warner Hahn. Under den här perioden skapade GAIS tillfällen offensivt, bland annat en nick utanför från Ahl Holmström i tredje minuten, en fin löpning i mitten av Lundgren där han tyvärr inte hittade passningen till en fristående Amatkarijo efter tio minuter samt några minuter senare ett skott på mål från Milovanovic.

Framåt halvtimmen började dock spelplanen mer och mer luta mot GAIS straffområde. Hammarby, ett av seriens mest passningssäkra lag, började rulla boll och bortalaget fick inrikta sig mer mot att hitta rätt positioner i sitt försvarsarbete. GAIS orkade inte ligga lika högt i pressen och fick det svårare att bygga ett offensivt spel. Det blev helt enkelt ganska jobbigt att vara gaisare under första halvlekens slutkvart då dominansen från hemmalaget utvecklades till att bli nästan total, även om farligheterna inte blev så mycket värre än ett distansskott av Oscar Johansson som Krantz parerade samt några andra framryckningar mot boxen, främst genom den duktige vänsteryttern Bouzamana Touré.

Holmberg presenterade en formationsförändring inför andra halvlek. Wendin Thomasson, in istället för Åberg, tog över vänsterbacksplatsen samtidigt som Ibrahim, som flera gånger tidigare, fick uppdraget att ta hand om det centrala mittfältet.

Matchbilden förändrades inte nämnvärt, fortfarande Hammarby med kontroll, men ändå skulle GAIS skapa kvällens dittills farligaste målchans i minut 49 då Wendin Thomasson hittade Lundgren som i boxen skickligt vände bort en försvarare och sköt ett lågt skott som Hahn med nöd och näppe lyckades styra ut till hörna.

I takt med att den andra halvleken fortskred hamnade GAIS längre och längre ned i banan. Touré, svårstoppad och irrationell, fortsatte att skapa nästanlägen från sin vänsterkant men det fanns ju även andra hemmaspelare med hög kapacitet att skapa farliga chanser, spelare som Nahir Besara och Jusef Erabi exempelvis.

Ändå lyckades GAIS sticka upp några gånger kring minut 70. Ahl Holmström hade en nick på mål på inbytte Henrikssons inspel, Milovanovic hade ett skott på volley över ribban och Ahl Holmström, igen, var nära att nå Lundgrens inlägg framför mål. Det farligaste läget kanske var när Becirovic helt plötsligt fick ledig yta till vänster men tyvärr fick han inte till avslutet.

En omdiskuterad situation inträffade i 78:e minuten då det ständiga orosmolnet Touré snubblade på Wängbergs utsträckta vänsterben i straffområdet. Hemmafansen ropade på straff men domare Mohammed Al-Hakim friade.

Sista tio, plus fyra tilläggsminuter, blev en lång lång väntan på en efterlängtad slutsignal för gaisarna. Det var uppenbart att ett tappert kämpande bortalag nu fick inrikta sig på att i bästa fall försvara det oavgjorda resultat som fortfarande blinkade från den elektroniska tavlan. Därför var det extra starkt av GAIS att faktiskt kunna förlägga flera av dessa slutminuter på Hammarbys planhalva och ta matchen i hamn.

"Intensivt och tufft”, sammanfattade Fredrik Holmberg i TV-intervjun strax efter slutsignalen. “Vi står upp och kunde ha fått med oss alla poängen”, tyckte Axel Norén som som vanligt stod för en helgjuten insats i GAIS försvar.

Inramningen kring matchen präglades av den sorgliga nyheten om Sven-Göran Erikssons bortgång. Vi tar därför tillfället i akt att beklaga sorgen till familj och anhöriga, och samtidigt visa tacksamhet för att på avstånd ha kunnat följa en så framgångsrik tränare.