Aston Villa-tränaren Gerard Nash förstärker GAIS akademi i höst

GAIS har genom samarbete med Ipswich Town och Aston Villa knutit till sig akademitränaren Gerard Nash under de kommande tre månaderna. Nash kommer att jobba med spelarutveckling i de äldre akademilagen och satsningen kommer även att inkludera en resa till Storbritannien för ett antal spelare.

2024-09-03 11:32

GAIS

Akademin

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Gerard Nash, född i irländska Leixlip, inledde sin seniorkarriär i fotbollen hos Ipswich Town 2003, men fick lägga skorna på hyllan bara tre år senare på grund av flera på varandra följande korsbandsskador. Men klubben gav honom istället chansen som tränare i akademiverksamheten. Det blev tre år som tränare för P18 och fem år med U23-laget innan han gick vidare till Aston Villa och deras P18, som är hans senaste tränarengagemang.

I GAIS kommer han att jobba nära akademichef Sebastian Lindström och vara en resurs i det mest kopplat till akademin, men med fokus på spelarutveckling och övergångar från akademi till A-trupp. 

Magnus Sköldmark gläds åt den nya kollegan:

– Det är väldigt bra för oss att kunna få det här erfarenhetsutbytet, och en möjlighet för våra tränare och spelare att få feedback från en person med starka meriter inom ungdomsfotbollen i England och på Irland.

– Det här projektet kommer också innebära att vi senare i höst får möjligheten att sätta ihop ett lag med unga spelare från vår akademi och åka över till Storbritannien för att möta andra akademilag. Det är inte helt spikat vilka klubbar det blir, men det kan nog bli några namnkunniga lag.

Vi tog förstås ett snack med Gerard, som nu hunnit vara på plats i en dryg vecka.

Du kom i kontakt med GAIS ​​genom samarbetet som vi har haft med Ipswich, där vi lånat några spelare genom åren. Men från det till att faktiskt ta beslutet att komma och vara här som en del av vår organisation i tre månader, hur kom du fram till det? 

– Det kom ur samtalet mellan Roland Blomstrand och mig själv och sedan med Magnus Sköldmark. Det var en unik möjlighet för mig, efter att ha sett hur laget och klubben har utvecklats under de senaste åren. Jag har alltid hållit ett öga på hur det går för GAIS och hållit kontakten med några personer i klubben. Och att se laget göra det så bra i den högsta divisionen, det är riktigt intressant. 

– Som en irländare som åkte och bodde utomlands som ung, så uppskattar jag att se olika kulturer och se fotboll i olika delar av världen. Jag uppskattar vad det kan lära mig och hjälpa mig att växa som tränare. Jag tror att det bara var ett unikt tillfälle för mig själv att komma och uppleva den riktigt höga nivån som killarna befinner sig på nu och få se akademin på nära håll och verkligen titta på spelarutvecklingen i Sverige. Det var bara en riktigt intressant och spännande möjlighet och jag är verkligen glad att det blir av. 

Kan du beskriva ungefär hur du kommer att arbeta under den här tiden? 

– Jag kommer att komma in och ha ett rejält fokus på spelarutveckling för att hjälpa klubben på alla sätt jag kan. Det är inom spelarutveckling jag har min bakgrund, det jag har erfarenhet från i mina tidigare roller i Storbritannien.

– Jag hjälper gärna vilken spelare som helst på alla sätt jag kan, med mina erfarenheter. Jag ägnade mycket tid i mina tidigare roller åt att titta på hur man försöker utveckla spelare för en A-trupp, och förbättra spelare som finns i och runt den miljön.

– Det är där jag verkligen vill komma in och hjälpa till. Jag är väldigt öppen för att ta den tid som krävs för att förstå kulturen här och försöka bidra till de fantastiska saker som redan händer i klubben, och som har hänt de senaste åren med den duktiga personalen som finns här. 

Du har över 10 års erfarenhet av att leda ungdomslag i stora klubbar, nu kommer du till en jämförelsevis liten klubb. Ser du gemensamma nämnare mellan ungdomslag oavsett vilken klubb de spelar för? 

– Definitivt! Syftet med alla akademier är att utveckla spelare och fostra spelare till sitt A-lag. Det är verkligen vad en akademi bedöms efter i England, hur framgångsrik har du varit med att utveckla spelare till ditt seniorlag eller att sälja vidare för att göra vinst, för att sedan återinvestera i akademin. Jag tror att alla akademier runt om i världen finns för att utveckla unga spelare och människor.

– Jag tror att det nu blir ännu viktigare i modern fotboll eftersom unga spelare går för mycket pengar. Det är många övergångar där de unga spelarna går för mer pengar än äldre på grund av potentialen. Det är så fotboll fungerar som företag och det är ett väldigt viktigt område som många klubbar verkligen fokuserar på. För att utveckla klubbar för en långsiktig hållbarhet kan det vara riktigt viktigt för en klubbs framtid att kunna fostra egna spelare. 

När du tittar på de unga spelare du har tränat under din karriär, när fotbollen utvecklas, ser du en förändring i vilken typ av egenskaper som är eftertraktade hos en spelare? 

– Både ja och nej. Jag tror att nejet är att vilken spelare som helst som slår sig in i ett A-lag, får speltid och en framgångsrik karriär, de har i stort sett alltid en verklig kärlek till spelet och en riktig besatthet av att försöka bli bättre och vara så bra de kan vara. De har en dygnetrunt-inställning till fotbollen, de gör rätt saker på träningsplanen men de gör också rätt saker utanför träningsplanen, vilket förstås är större delen av deras tid.

– Det tycker jag är en viktig pusselbit och jag tror att det förmodligen aldrig kommer att förändras. Och om man ser det fantastiska jobb som Fidde, Kenneth, Alexander och Ole gör med A-laget under Magnus, alla spelare som kommer in i den miljön måste visa just de egenskaperna. Det är samma sak i Aston Villa eller någon av de andra klubbar som jag har jobbat med.

– Du måste i slutändan kunna imponera på en tränare och visa tränaren att du är beredd att jobba riktigt hårt, att han kan lita på att du går ut och levererar för honom. Jag tror att de egenskaperna är väldigt viktiga. Det som är annorlunda nu är att alla dessa unga spelare nu har agenter och de har ett bredare nätverk av människor som styr deras karriär. Tidigare när en tränare hade sagt till en spelare vad han behöver göra, då gjorde han det. Men nu för tiden finns det så många människor i en ung spelares liv att det kan vara en utmaning.

– Du måste förstå det och acceptera det. Men för att komma tillbaka till frågan, det viktiga är att ha en riktig kärlek till spelet och en vilja bli bättre. När det regnar ute och det är kallt vill jag fortfarande gå ut och jobba och förbättra mig. 

Om vi ​​tittar på sammanhanget för lag som du har tränat tidigare, i England strävar de efter att spela i Premier League. Här i Sverige kanske deras första mål är att spela i Allsvenskan som är den 23:e ligan i Europa. Lär du fortfarande ut samma saker, även om målen kan variera? 

– Jag tror att det beror på varje klubb. Det finns massor av olika klubbar med olika modeller för hur man utvecklar spelare. Real Madrid kommer att spendera mycket pengar och köpa de bästa spelarna i världen. Barcelona har gjort det men de har också fått en riktigt framgångsrik akademi som har fått igenom många spelare. Så det finns olika modeller och olika klubbar är alla olika på sitt sätt.

– Svaret på den frågan baseras egentligen på medlemmarna eller styrelsen i en klubb, och vad de har för vision för sin klubb. Jag tror att de alla har sin egen individuella linje och vision är för sin klubb.

– Det som händer inom fotbollen är att klubbarna blir riktigt bra på att ha en vision och att vara riktigt tydliga med hur de ska utvecklas som klubb för framtiden. Jag tror att om du inte har det tillvägagångssättet kan du snabbt hamna på efterkälken och det är svårt att komma ikapp. 

Var tror du svensk ungdomsfotboll står i arbetet med att skapa stora spelare som är redo för de stora scenerna? 

– Jag tror att jag kommer att veta mer om några månader när jag har sett lite mer, det är svårt att svara på den frågan just nu. Särskilt engelska klubbar har investerat enormt mycket pengar i spelarutveckling. Det är en viktig del av de flesta fotbollsklubbar, många klubbar i England har fokuserat på det. Det ska bli intressant att se tillbaka om tre månader och kanske svara på den här frågan då. Jag tror att jag kommer att veta mer.

Du nämnde att de gör stora investeringar. Ekonomiskt sett är ju GAIS en väldigt liten klubb. När du inte har så mycket pengar att investera, finns det fortfarande prioriteringar som du kan göra för att ändå nå framgång? 

– Absolut. Den andra sidan av att inte ha stora ekonomiska resurser är att du kanske har en väg till A-truppen. Tränaren i en mindre klubb får inga stora summor att värva spelare för. Jag tror att det förmodligen återigen handlar om vad som är planen för varje klubb. Finns vägen till A-laget där? Kan du fortfarande ha bra coachning? Vad är klubbens ramar eller vision i det avseendet? Jag tror absolut att du kan göra det. Jag såg en P17-match i lördags och jag tror att en av spelarna hade varit med i Fiddes trupp redan den här säsongen. Det är ju fantastiskt att ha en så ung spelare som redan har de erfarenheterna, och är i och runt en klubb som har en riktigt bra position i allsvenskan. Jag tror att det visar fördelarna ibland med att inte ha den ekonomiska styrkan.

– Om du har en tränare, en stab och en klubb som pushar unga spelare och vill utveckla dem, då kan det ge riktigt positiva utfall.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER