”Vår tid kommer” - Wängbergs vecka innan derbyt

2021-09-23 2:00

GAIS

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Hur ser egentligen vardagen ut för spelarna i GAIS A-lag? Hur är en vanlig träning upplagd, vad äter man och vad sägs i omklädningsrummet före och efter match? Inför derbyt den 29 september har vi följt med vår kapten bakom kulisserna och kartlagt hur hans uppladdningsvecka kommer att se ut. Samtidigt passade vi på att få höra hur han tänker om läget vi befinner oss i.

Först av allt Agge - hur skulle du vilja beskriva säsongen hittills?

– Vi inledde ju på ett väldigt bra sätt. Jag tyckte vi hade fått ihop en bra trupp med nytt, spännande och ungt material. Vi hade mycket energi och resultaten visade också hur bra vi var. Det kan ju alltid vara lite farligt att ha en bra försäsong, dels eftersom de andra lagen blir förberedda på att man håller hög nivå, dels för att man ju inte vill formtoppa för tidigt, men hur som helst hade vi riktigt bra flyt där ett tag. Efter den inledningen tycker jag egentligen att vi blir bättre och bättre, men resultaten började gå emot oss. Fotboll kan ju vara så ibland, och man kan inte riktigt förklara varför, men om vi gör en jättebra match och ändå inte får med oss målen och poängen kan vi inte gräva ner oss. Vi måste fortsätta tro på det vi gör och jag tycker vi visar en styrka och en bra tilltro. Jag hoppas att ni på läktaren också ser det.

Trots det tuffa tabelläget hör vi från flera olika håll i organisationen att stämningen i teamet fortsatt är god. Vad är din uppfattning?

– Det är klart att stämningen har påverkats i någon mån från säsongens början till nu, men det är inte dåligt. Det är jättegott mod i truppen. Jag tycker vi visar det när vi spelar, att vi vågar äga matcherna. Landskrona exempelvis ligger i toppen av tabellen och vi spelade jättebra mot dem, vi lägger oss inte i försvar och försöker rädda en poäng, utan vi vill gå för vinst. Det visar vad vi i truppen tror på, och att vi vet hur bra vi är. Felet ligger inte i organisationen i alla fall. Alla tror stenhårt på tränarteamet och truppen, och alla känner förtroende för alla.

Vad är felet då?

– Ja du, om jag visste svaret hade jag delat med mig av det.

Du har varit i GAIS ganska länge nu, och du har upplevt den här situationen tidigare. Är det någon skillnad jämfört med tidigare säsonger?

– Ja, det tycker jag. Jag upplever att vi har haft ett sämre grundspel tidigare. Nu vet vi att vi kan slå alla lag. Det är jäkligt tungt att resultaten inte är med oss, att det blir ett skitmål och vi förlorar, när vi spelar bra och lägger våra hjärtan i det här. Men alla i klubben tror som sagt på det vi gör, och det är väldigt skönt att fansen stöttar oss, vi behöver verkligen det nu. Det kommer att komma en vändning.

Din roll som kapten då, hur känner du att det har varit att komma in i den?

– Jag ville ju vara mig själv men jag har nog ändrats litegrann jämfört med säsongsstarten. Man har ju fått växa in i rollen och utvecklas med den. Och ta lite mer ansvar, vilket jag tycker är positivt. För mig är det bara en stor ära och otroligt kul att få vara kapten för GAIS, det känns fantastiskt. Jag hoppas att jag kommer fortsätta att ta kliv i den här rollen.

Torsdag – 6 dagar till derby


Hur brukar din dag börja?

– Jag går oftast upp runt 07-07.30 på morgonen, och då har jag sovit runt 7 timmar. Jag gör frukost till mig och min flickvän, det brukar bli äggmacka, och sen ser jag oftast lite på Nyhetsmorgon och kollar mail och sådant.

– Sedan har vi alltid samling på GAIS-gården kl 9.30. Eftersom vi har ett bötessystem är alla ganska bra på att hålla tiden. Om man är 1-5 minuter sen får man kasta tärning en gång, och så får man böta 20 kr gånger det som tärningen visar. Om man är mer än 5 minuter sen får man kasta tärningen en extra gång per påbörjad femminutersperiod. Så är man exempelvis en kvart sen kan det bli riktigt dyrt.

– Strax före kl 10 kör vi en videogenomgång för att diskutera det kommande motståndet. Stefan och Fidde har studerat Falkenberg väldigt noggrant och lyft ut sekvenser som vi går igenom och analyserar, och diskuterar deras styrkor och svagheter.

– När vi är klara med genomgången håller Conor uppvärmning i gymmet ca tio minuter, och sen går vi ut på planen och kör uppvärmning med boll. Antingen tränar vi på GAIS-gården eller Valhalla, beroende på vad motståndarna har för underlag. Vi kör övningar som är anpassade efter vad vi behöver slipa på just inför kommande match och vad vi har pratat om på genomgången, och sedan brukar vi avsluta med spel. Efteråt kör vi lite skadeförebyggande övningar med Conor i gymmet. Nu när det är två dagar till match kör vi inte den mest intensiva träningen, men inte heller den lättaste.

– Vi äter lunch tillsammans en gång i veckan, de andra dagarna löser man det på egen hand. Oftast är man ett gäng som åker till något ställe i närheten. På eftermiddagen brukar jag åka till skolan eller lagret, det beror lite på vad jag behöver göra just den dagen.

Du läser en master i logistik på Handels och driver eget företag där ni säljer elmopeder. Hur fungerar det att både plugga och jobba vid sidan om fotbollen?

– Det fungerar oftast bra, det är en ganska skön balans att först vara på träning och sedan glida in på skolan och plugga lite eller fixa med något på firman. Det är väldigt olika hur mycket tid det tar, vissa veckor är det mycket och andra väldigt lugnt, men oavsett vad har fotbollen alltid högsta prioritet. Jag trivs väldigt bra där jag är i livet nu och min ambition är att spela kvar i GAIS, så länge jag får.

– På kvällarna stannar jag till och handlar för middagen innan jag åker hem. Jag tycker det är kul att laga mat, men jag och min tjej är oftast inte så välplanerade utan brukar bestämma samma dag vad vi ska äta på kvällen.

Har truppen särskilda riktlinjer att följa vad gäller kost?

– Nej, inte direkt. Det finns inget strikt uppsatt kostschema utan man äter det man mår bra av. När man är på den här nivån märks det tydligt om någon skulle glida iväg och inte sköta sig, och alla i vårt lag är duktiga på att ta hand om sig. Det står i vårt kontrakt att man har ansvar för att sköta sin fysiska form, och det märks dessutom med den nya generationen att alla verkligen är professionella kring hur man ser på sin kost, livsstil och fritid. Det är nog rätt stor skillnad jämfört med för 7-8 år sedan. Visst kan man ta en öl efter en vinst, men ingen skulle komma bakfull till en träning eller match. Vi har några i laget som inte dricker alkohol överhuvudtaget.

Fredag


– Den här fredagen är det ju dagen före matchen mot Falkenberg, så då presenterar Stefan startelvan vid samlingen. Vi går igenom vad som ska göras under träningen, och sedan brukar värma upp med kvadraten, 4 mot 1 eller 4 mot 2. Vi kör oftast med ungefär samma gäng och jag ingår i ”den ärliga kvadden”, med Andersen, Boris och Myggan. Vi fuskar aldrig med vem som ska gå in i mitten, vi är alltid ärliga. Efter det kör vi oftast någon annan övning där vi kan dela upp laget i yngst, mellan och äldst för att ha ett kul tävlingsmoment och få hetsa varandra lite. Äldst vinner såklart alltid, under vilda protester.
Sedan går vi in i matchförberedande träning, där det både handlar om vårt eget spel och om hur vi bäst ska möta motståndarna. Vi går igenom fasta situationer, både offensivt och defensivt, och diskuterar vem som ska slå hörnor och frisparkar. Startelvan får spela ihop sig lite, och så pratar vi om vilka i motståndarlaget vi måste hålla extra koll på. Dagen före match är det alltid en lättare träning, ingen tung belastning.

Lördag – Game day, 4 dagar till derby


– På matchdag brukar jag gå och köpa färskt bröd på något lokalt bageri på morgonen och äta frukost. Kl 11.30 har vi samling på Gamla Ullevi men många är där från 11-tiden och tejpar fötter och tjötar. Vid 12 kör Stefan sitt snack och går igenom de sista detaljerna, påminner oss om vad vi behöver tänka på, och taggar igång oss. Vi går igenom startelvan igen, både vår egen och motståndarnas. Sen kör vi uppvärmning med Conor, och så går vi ut på plan för att fortsätta värma. Vi kör oftast 7 mot 3, possessionsspel, lite skott, och om det är något annat man själv tycker man behöver repetera.

– En kvart före avspark är vi tillbaka i omklädningsrummet och Stefan snackar först, sedan jag. Jag tänker litegrann innan på vad jag ska säga, men det blir olika varje gång. Jag har inget direkt manus utan går mycket på magkänsla, det som jag tycker behöver sägas där och då.


– Under halvtidssnacket går tränarteamet igenom bra och dåliga saker som hänt i första halvlek, vad vi behöver tänka på inför andra, om vi ska ändra på något. Efter matchen är slut sammanfattar Stefan alltid lite, oavsett om vi har vunnit eller förlorat. Har vi vunnit får vi kvällen på oss att njuta av segern, sedan är det fokus på nästa match igen.

Söndag


– Vanligtvis har vi en dag ledigt i veckan, men eftersom det är match igen redan på onsdag kommer vi inte ha det den här veckan utan det blir träning dagen efter matchen mot Falkenberg, i vart fall ett lätt pass. De flesta som spelat mer än 45 minuter kommer vara i gymmet, men det beror på hur kropparna mår. Conor avgör vad man ska göra beroende på hur man känner sig, och lägger upp individanpassad träning.

Du verkar inte få så mycket tid över, men vad gör du när du någon gång är ledig?

– Jag brukar försöka träffa grabbgänget en gång i veckan och se en film eller käka middag eller så. Jag har spelat en del frisbeegolf och padel de senaste åren, men det blir inte mycket sådant under säsong. Den fysiska energin måste gå enbart till fotbollen. Det har jag heller inget emot, jag känner bara glädje inför att spela för GAIS och jag har alltid jävligt kul med fotbollen.

Måndag och tisdag


– Nu blir det samma upplägg som under torsdagen och fredagen, med lätt till medelintensiv träning och förberedelser inför motståndet.

Hur mycket tid har ni med er mentala coach Håkan och er fystränare Conor?

– Vi har inte så mycket schemalagd tid med Håkan men han finns alltid tillgänglig för mental coachning om man känner att man har behov av det. Av Conor kan man få ett individuellt schema för fysträning, och jag skulle säga att vårt träningsupplägg redan är väldigt individanpassat. Om man exempelvis någon gång känner att kroppen är helt färdig kanske man står över en träning och fokuserar på annat. Rehabiliterar man en skada har man självklart sitt eget schema.
Annars har vi ett generellt fysschema som Conor har gjort, som syftar till underhåll av kroppen och att förebygga skador. Nu har vi en ny materialare också, Basham, som också är massör. Så behöver man få massage kan man gå till honom.

Onsdag – DERBY DAY!


– När det är kvällsmatch tar jag oftast lite mer sovmorgon och går upp runt 09.00. Jag försöker att ha betat av det mesta på jobbet så jag kan ta det hyfsat lugnt under dagen, men ibland kan det bli lite plugg. Jag fixar lunch, oftast kyckling och potatis, och kanske pasta till en tidig middag vid 16. Jag dricker inte kaffe på matchdag, utan mycket vatten istället. Jag tar med mig ett äpple som jag kan äta efter Conors uppvärmning och så samlas vi 17.30 på Gamla Ullevi. Förberedelserna på plats ser i stort sett ut precis som på lördagen.

Men det här är väl inte en match som alla andra?

– Nej, det är klart det inte är. Man ljuger om man säger att alla matcher är likadana. Ett derby är något extra. Det är mer publik, en annan atmosfär, extra fina tifon, en annan stämning när man kommer till omklädningsrummet. Man undrar alltid hur mycket publik det är och det är ju alltid mest GAIS-supportrar på plats – vilket verkligen gör oss glada. För oss i truppen är det fantastiskt, det är den roligaste matchen att spela.

– Supportrarna är det som jag uppskattar mest med den här klubben, utan dem hade det inte varit samma sak att spela för GAIS. Man blir så stolt och glad över att vara en del av organisationen när det finns så mycket folk som bryr sig om det vi gör, och det vi alla strävar efter är att göra er lika stolta. Vi ska rida ut den här stormen och fokusera framåt. Vår tid kommer.

Vad blir resultatet i derbyt?

Det blir vinst. 2-0.




Text: Johanna Ageborg
Foto: Caroline Gut

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER