Seger mot Västerås SK efter dramatisk avslutning

Senast GAIS besökte Västerås så snuvade hemmalaget grönsvart på chansen att säkra uppflyttning till Allsvenskan. Nu kom GAIS åter till Västerås, men denna gång för att lämna med tre poäng i bagaget. GAIS stod som segrare efter vad som blev en nagelbitare till match. Matchfoto: magnusfoto.com

2024-09-15 15:16

Alfred Elmlund

A-laget Herr

Foto

En minut stod på klockan när Västerås hade matchens första läge. Det var Boudah som helt fri kunde gå på returen från ett frisparksinlägg, men trots all tid i världen så sköt han bollen över mål. GAIS pressades till låga positioner fick fokusera på att täcka upp bollen och ytorna när Västerås mest passade runt på GAIS planhalva. GAIS tålamod prövades. Helt passiva var dock inte grönsvart, när de väl såg ytorna var det bara att vinna bollen och kontra till målchans.

Makrillarna tog initiativet över bollen en kort sekvens och spelade runt motståndarna. Efter en kort period forcerade Wängberg och sprang ensam upp med bollen till straffområdet där han försökte få till ett väggspel med Ahl-Holmström, men tyvärr var motståndarnas målvakt först på bollen. Bara en minut senare kontrade GAIS igen, denna gång var det Gustav “Gurra” Lundgrens tur att ta fart med bollen och ta sig till utanför straffområdet. Där slog han en boll längs med durken till en löpande Henriksson i mitten, men inte heller nu fick GAIS till ett avslut.

Med matchens gång sträckte GAIS på ryggen och tog mer och mer makt över spelet. Båda lagen såg ut att gå efter mål,  men sällan skapades några klara lägen. Tills i 20:e minuten då Milovanovic tog vara på ett individuellt misstag från  motståndarna, vann bollen högt på banan och kunde förlänga ut på kanten. Där fanns Henriksson som passade ut till Lundgren, men istället för att slå ett inlägg valde Lundgren att ta fram gatufotbollen i sig och dribbla igenom två försvarare. Genom att lura ner motståndaren till kortlinjen, vända upp och komma fri mot mål där han från en snäv vinkel hängde bollen högt i målet. 0-1!

Matchbilden förblev den samma efter målet och en eloge ska ges till försvarsspelet då GAIS trots press och flertal forceranden från motståndarna, alltid var först på bollen och såg säkra ut i backen. I matchminut 37 fick GAIS en frispark långt ut och Wendin-Thomasson med sin kända vänsterfot fick göra sig redo för att slå in bollen. Ett perfekt inlägg kom och mötte en fri Henriksson i mitten av straffområdet som kunde nicka in bollen till 0-2.

Västerås sökte reducering men inlägg på inlägg ledde ingen vart, istället var det GAIS som utökade målledningen. Krasniqi startade anfallet med en lång boll till Lundgren högt upp på planen som skickligt tog emot bollen och lotsade fram den mot motståndarnas straffområde. Lundgren slog en konstnärlig pass framför försvaret som hittade Ahl-Holmström, en liten styrning räckte för att målprotokollet skulle stå på 0-3 i 42:a minuten.

Tre måls ledning i halvlek tackar ingen nej till, men det är lätt att ett lag blir för bekväma då och tror att matchen är över. GAIS kanske inte tog vinsten för givet, för de var på hugget i början av andra perioden också. I 50:e minuten fick Ahl-Holmström efter lite grötigt spel ett avslut på mål men som dessvärre bara ledde till hörna. I halvlek hade även GAIS gjort sitt första byte, Becirovic fick kliva in på plan och Celik byttes ut. Västerås började äga bollen mer och från ett avslut på ett inlägg gick bollen via Wängbergs hand. Domaren blåste straff för hemmalaget i den 56:e minuten. Trots att Krasniqi dök rätt så gjorde Västerås mål och 1-3 var ett faktum.

Målet gav hemmalaget mer energi och GAIS pressades ner i försvaret där de mest fick titta på när bollen spelades runt och försvara inlägg efter inlägg. Grönsvart genomförde då två byten där Jocke Åberg gav plats för Harun Ibrahim och Henriksson, som dragit på sig en varning, byttes ut för Gustafsson. Två raka byten. Inläggen fortsatte rada upp sig för Västerås, men med Krasniqi i mål höll GAIS undan för fler mål. GAIS försökte dock sticka upp med bollen när de fick den, däremot så ledde det aldrig någon vart, endast tillbaka till mål eller bolltapp.

När klockan började närma sig 80-snåret valde GAIS att spela moget och säkert istället för att försöka öka ledningen. Att säkra ledningen låg snarare i GAIS intresse än att göra ett till mål, men kanske blev GAIS en aning passiva för de lät sig förlita sig på försvarsspelet helt och hållet. Det tedde sig i alla fall en aning naivt, för i 85:e minuten nickade motståndarna in 2-3. Nu var det försvar och försvar endast som gällde för GAIS. Plötsligt, i 92:a minuten, stannade alla grönsvarta hjärtan kort stund. På en hörna reflekterade GAIS-spelare ut bollen till kanten där en Västerås-spelare stod och lyfte in bollen till mitten. En nick och så var bollen i mål för en tredje gång för de grönvita. Men ett mål blev det dock inte, för domaren blåste istället för frispark i GAIS favör. Norén blev nämligen knuffad i ryggen i samband med målet.

Gårdapojkarna lyckades hålla undan ända in i det sista och plockade hem tre poäng. En tung vinst som betyder att vi är tillbaka i kampen om Europaspel. GAIS kliver upp på  en femte plats och väntar på att ta emot Malmö FF på besök redan på onsdag 18/9 på Gamla-Ullevi.