Seger mot IF Elfsborg

GAIS fick en smakstart med dubbla mål av Axel Henriksson, och satte ned foten mot förra årets guldkandidat Elfsborg som trots detta kunde reducera till 2-1 innan paus. Andra halvlek blev en jämnare historia, men GAIS stod emot och kunde noteras för ytterligare tre poäng! Matchfoto: Lasse Ekström

2024-05-20 16:25

Alfred Elmlund

A-laget Herr

Sin vana trogen roterade Holmberg i startelvan och det blev bland annat en återkomst för Anes Cardaklija, som fick starta ihop med Robin Frej på mittbackspositionen. Liksom i det tidigare mötet mellan lagen i Svenska Cupen spelade GAIS lugnt med bollen på backen, men till skillnad från då hittade GAIS nu direkt luckor mellan Elfsborgsspelarna. Det gick bara tre minuter innan Gustav Lundgren på sin högerkant spelade en boll mellan tre gulklädda. Där stod Henriksson som på två touch tog emot bollen och sköt, där avslutet gick på en Elfsborgsback och över målvakten in i mål. 1-0!

Elfsborg försökte slå tillbaka och ta tag i spelet och fick även känna på boll mer, men aldrig så att det blev farligt för GAIS. Makrillarna tog så småningom tillbaka greppet och började få in mer bollar i sista tredjedelen. Men snart var de tillbaka i att rulla bollen lugnt med backarna för att hitta den rätta passningen. Och i minut 17 hittade Frej målgöraren Henriksson med en hård rak boll genom banan. Denne förlängde sedan bollen ut på kanten till Lundgren som slog ett lite för långt inlägg, men trots detta flög bollen inte förbi alla, då Amatkarijo kom ikapp bollen på andra kanten. Vänsteryttern passade bak till Wendin-Thomasson som med precision slog in bollen till bortre stolpen där återigen Henriksson kom löpande och styrde in bollen till 2-0 i 18:e minuten. Detta var hans tredje mål i Allsvenskan.

Efter målet kom Elfsborg in mer i matchen. Efter drygt 33 minuter kunde Qasem i Elfsborg finta sig till ett avslut, som sedan Cardaklija täckte för. Elfsborg som vanligtvis gillar att trilla boll på mittfältet hade det svårt på grund av Harun Ibrahim, GAIS-mittfältaren var på alla bollar och vann dueller. Han skapade även ett flertal chanser när han fick bollen på fötterna.

Men med fem minuter kvar i första halvlek lossnade det för Elfsborg. Baidoo från distans kom fri och fick in bollen i Krasniqis högra nedre hörn, en svårtagen boll. Målet gav Elfsborg förnyad energi och sökte ett lika i målprotokollet. Men det var GAIS som hade den farligaste och sista målchans. Ett klassiskt inlägg snett inåt bakåt från Wängberg till Ahl-Holmström ledde dessvärre bara till inspark efter avslut med pannan.

Andra halvlek började som första slutade. Båda lagen ville etablera sitt spel och båda lagen fick i omgångar skapa chanser. Varje svettdroppe räknades för båda lagen för att hålla stabiliteten och forcera framåt. I 58:e minuten hade Jonas Lindberg spelat färdigt, och ersattes av Milovanovic. Kort därefter hade GAIS möjlighet till att öka ledningen efter att ha vunnit bollen högt upp på planen. Amatkarijo fick bollen på fötterna vid strafflinjen och kunde passa vidare till Ahl-Holmström som tog en löpning. Sedan kom Ahl-Holmström någorlunda fri mot mål, men med en benparad från motståndarnas målvakt kunde han förhindra ett 3-1 mål.

GAIS chanser minskade med tidens gång och snart var det mest Elfsborg som skapade chanser. I minut 69 kom ett trippelbyte från GAIS sida. Mervan Celik och Axel Norén ersatte Amatkarijo och Cardaklija. Två starka insatser tackades av och nya fräscha ben intog planen. Sedan fick även Jack Cooper Love byta av Ahl-Holmström. Cooper Love, som är utlånad från Elfsborg gav GAIS ytterligare energi i anfallet och tog fina löpningar.

Amin Boudri ersatte målskytten Henriksson i 79:e minuten och visade strax upp sin fina bollkänsla. Men först var det Elfsborg som höll på att reducera. En anfallare i Elfsborg kom fri mot målvakten, men det är ingen riktig GAIS-match utan en fantastisk räddning av Krasniqi. Hans kvarsläpande ben blockerade skottet och han kunde limma bollen i säkra händer. I 85:e minuten dribblade Boudri förbi två Elfsborgsspelare på ett sådant vis få kan, det ledde till att bollen sedan kom snett inåt bakåt från vänsterkanten, men stoppades då Elfsborg var först på bollen.

Elfsborg forcerade mot slutet och pressade för att få in ett sent mål, men GAIS stod starka och gästerna fick aldrig någon klar målchans. Insatsen var stark och kämpig från GAIS håll, då de stod trogna till sitt spel och bad aldrig om nåd. Med ytterligare tre poäng klättrar GAIS i Allsvenskan till en tredjeplats. Hhär har ni GAIS från Göteborg! Nästa match spelas mot Häcken 25/5 på Gamla Ullevi.