GAIS höll extra medlemsmöte under måndagen och ett hundratal gaisare hade tagit sig till Restaurang Tolvan på Gamla Ullevi för att ta del av innehållet. Här kan du ta del av rapporter och diskussioner under mötet.
Roland Blomstrand, t f ordförande i klubben, öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna och började med att presentera styrelseledamöterna som deltog i mötet.
Som första punkt på agendan kom en uppdatering av nuläget för klubben med fokus på ekonomi. Blomstrand informerade om att våra förväntade intäkter minskat kraftigt som en konsekvens av degraderingen. Totalt räknar vi med ett bortfall om minst 10 MSEK, troligen ännu mer, vilket självklart förändrar våra förutsättningar på ett genomgripande sätt.
Blomstrand drog också paralleller till tidigare epoker när klubben degraderats och redogjorde för hur vi då kunnat lösa de ekonomiska utmaningarna.
Våra huvudsakliga intäkter kommer under året att vara publikintäkter, partners och från GO Fotboll (tidigare GAIS Open). Avseende publik så räknar klubben med ett snitt om 2000 åskådare per match, men vi inser också att det finns en risk för avvikelser som kan försvåra det ekonomiska läget. Därmed sagt att det är viktigt att vi gaisare följer och stöttar laget på Gamla Ullevi under året.
Stefan Tilk, ledamot i styrelsen, gjorde därefter ett inhopp och berättade att vi för närvarande är cirka 1250 medlemmar och har sålt cirka 650 årskort. Förhoppningen är att vi ska vara över 2000 medlemmar i år – och helst nå upp till 2500. Under februari kommer en kampanj att genomföras kring årskort med förhoppning att öka antalet sålda kort rejält innan seriestart.
Därefter var Blomstrand tillbaka och betonade att vi, trots den svåra situationen, arbetar hårt för att stärka truppen och se till att vi har ett slagkraftigt lag. Självklart innebär det också att ett stort jobb görs för att säkra intäkter även från andra håll än nämnda publikintäkter.
Hans Aulin, kassör i föreningen, fick sedan svara på en fråga om hur personalkostnader förändrats i samband med det varsel som föreligger. Aulins uppskattning var att kostnaderna sänkts med cirka 1 MSEK sett över ett år, men att vi inte riktigt kommer att få den effekten under 2022 eftersom vi inte hade full bemanning under 2021 (någon var föräldraledig, någon anställdes under förra året etc.).
Aulin konstaterade också att även kostnader för elitverksamheten, i första hand A-laget, kommer att behöva sänkas under året.
Blomstrand var sedan tillbaka och berättade då om att vi trots det svåra läget fortsatt tittar på att ta in ytterligare ett par spelare för att kunna ta tillbaka vår plats i elitfotbollen.
Nästa fråga handlade om intäkter från partners och Blomstrand redovisade att vi siktar på intäkter om cirka 3,5 MSEK. Han passade också på att tacka alla partners – och inte minst dom som inför 2022 faktiskt ökat sitt samarbete med klubben.
Nästa fråga handlade om intäkter från tv-avtal under 2022 och svaret var att det handlar om cirka 100 000 kr per säsong.
Det kom också in en fråga om vi förväntas sälja någon ytterligare spelare och svaret var att det inte finns några sådana planer. En följdfråga handlade om vilken ersättning klubben fick för försäljningen av Adam Egnell, men Blomstrand hänvisade till att det råder sekretess i frågan med hänvisning till hur avtalet är utformat.
Det påpekades vidare att 2000 i publiksnitt låter högt och Blomstrand medgav att det kommer att bli en utmaning att uppfylla det. Men att styrelsen ändå satt upp det som ett mål som vi kommer att arbeta för.
Blomstrand tipsade också om att alla gaisare som emellanåt spelar på oddset eller liknande under året kan göra det hos Svenska Spel och då välja att stödja GAIS i det som kallas Gräsroten.
Blomstrand underströk också att GAIS ekonomi inte har ett hål på 3 MSEK, men att den ekonomiska situationen är utmanande och att vi behöver skapa ytterligare intäkter på olika sätt för att nå ungefär den nivån under året.
Det kom sedan frågor kring lönenivåer i spelartruppen och Blomstrand berättade att vi gör en neddragning på spelares och ledares löner med ungefär 65% under 2022 jämfört med förra året. Spelarbudgeten i år kommer att vara cirka 3 MSEK avseende bruttolöner. Då tillkommer även andra kostnader för elitverksamheten, till exempel hyra för Gamla Ullevi, resor till bortamatcher, ersättning till ledare, material med mera.
Hans Aulin berättade sedan att det kommer att bli ett minusresultat för 2021 men att klubben trots det har cirka 1,4 MSEK i eget kapital. Han förtydligade också att klubben har koll på kostnadsläget och att vi inte kommer att göra några åtgärder som gör att vi åter hamnar i ett läge där vi riskerar klubbens status.
Efter ytterligare lite diskussion kring olika satsningar och kostnader lämnade Blomstrand över till Magnus Sköldmark, klubbchef i GAIS och tillika ytterst ansvarig för sporten.
Magnus började med att slå fast att klubbens övergripande målsättning fortsatt kommer att vara att bygga en klubb som är rustad för att konkurrera i Allsvenskan. Han berättade också om förutsättningar avseende klubbens organisation och budget för att sedan gå över till att berätta om den utvärdering av sporten som gjorts under december-februari.
Från utvärderingen började Sköldmark att berätta om området rekrytering och truppbygge. Han nämnde att utvärderingen pekar på brister avseende att vi haft en för stor trupp under 2022 och att den varit felbalanserad. Att vi haft en för lång beslutsprocess och brister i introduktion för spelare avseende vad det innebär att spela för GAIS.
Utifrån utvärderingen är lärdomarna inom detta område att klubben måste tydliggöra sportslig organisation och beslutsfattande. Att vi mer kontinuerligt behöver arbeta för att vara väl förberedda inför kommande rekrytering, samt att vi bör prioritera fler rollspelare framför spelare som är allround och kan spela på de flesta positioner.
Sköldmark gick sedan in på området att utveckling av laget och konstaterade att utvärderingen pekar på ett antal brister, till exempel att tränarteamet inte lyckats följa klubbens sportsliga ansats, att vi inte tränat som vi ska spela och att dialog mellan tränarteam och sportrådet inte fungerat tillfredsställande.
Han konstaterade också att klubbens önskan om kontinuitet gjorde att vi väntade för länge med att vidta åtgärder – och när beslutet om att förändra i tränarteamet valde vi en åtgärd som inte gav effekt.
Lärdomar inom detta område är att vi behöver förändra sättet som vi tränar på, det måste bli mer matchlikt och vi ska också jobba med individuell träning i större utsträckning.
Vi ska fortsatt vissa tålamod även om resultaten sviker, men agera snabbare om inte klubbens sportsliga ansats följs. Dessutom måste vi hitta ett arbetssätt där utvärdering och kontinuerliga förbättringar är tydliga inslag.
Sköldmark gick sedan in på den sportsliga ansats som vi har som styrdokument för verksamheten och citerade delar av en spelidé, t ex hög energi och löpstyrka, ett robust spel som är svårt att möta och ett direkt anfallsspel som utmärks av fart.
Sköldmark fick en fråga om scouting och redogjorde för svårigheterna som finns i att identifiera spelare som inte bara är skickliga nu, utan som också kan utvecklas till elitspelare.
Därefter gick han in på Fredrik Holmbergs syn på träning och spelfilosofi, till exempel att träna mer och hårdare, att tävla även på träning att få till ett lag som sitter ihop och jobbar tillsammans. Sköldmark underströk också att han är imponerad över Holmbergs ledarskap så här långt under säsongen, men också att vi har långt kvar på den väg som vi nu har slagit in på men att utvecklingen går åt rätt håll.
Inför säsongen vill Sköldmark se en utveckling med ett rakare anfallsspel, där vi snabbare kommer in på motståndarens planhalva och en hög och intensiv press.
Blomstrand avslutade mötet med att konstatera att vi går in i 2022 med en ”nollbudget”, ett behov av ytterligare intäkter för att kunna skapa en så stark trupp som möjligt och att det återstår mycket arbete under året för att lyckas med vår målsättning.