Oavgjort mot Hammarby inför storpublik

Det var mycket känslor på läktaren när GAIS mötte Hammarby hemma i den första matchen efter sommaruppehållet. Matchen började försiktigt från atleterna, men i andra halvlek vände det. Dock förblev matchen mållös, men med många gula kort.

2024-07-08 19:30

GAIS

A-laget Herr

Gamla Ullevi var slutsålt och stämningen på topp ifrån båda sidor när det äntligen vankades fotboll igen sedan början av juni. Efter en stormig förmiddag tittade solen fram över Göteborg och allt var upplagt för fotboll i mötet mellan Göteborg och Stockholm.

GAIS spelade en ovanligt försiktig första halvlek. Många passningar gick bakåt istället för framåt och de grönvita gästerna hade största bollinnehavet. Bollarna hamnade inte rätt mellan GAIS-spelarna, och det blev inte många farligheter framåt, även om många enskilda prestationer var starka. Wängberg, som senare skulle utses till matchens lirare, gjorde en solid prestation från början till slut och hans glidtacklingar satt klockrent varje gång.

Lundgren och Milovanovic, båda två med både järnvilja, visade på löpstyrka och envishet. Nykomlingen Hedlund, som förra året spelade i Utsiktens BK, jobbade på bra som centerforward. Han sprang mycket och letade efter lägen, även om han kanske ännu inte hunnit bli helt synkroniserad med sina lagkamrater. Noréns och Frejs fysiska försvarsspel gjorde inte heller någon besviken.

Det blev några avslut från båda lagen, men inget som var riktigt farligt. Hammarby ökade trycket och pressade GAIS bakåt framåt slutet av halvleken och både flertalet frisparkar och hörnor tilldelades stockholmarna. GAIS försvar höll tätt men det blev inte heller några ordentliga grönsvarta anfall.

Efter pausen var det ett helt annat GAIS som kom ut på planen och nästan genast malde de ned Hammarbys spelidé. Trots mycket frisparkar emot sig och ett motstånd som inte höll sig för att ta till med tjuvknep, tog GAIS kontrollen över halvleken och var det bättre laget. Andra halvlek blev en nagelbitare där målchanserna avlöste varandra då GAIS gång på gång drev upp spelet och sökte avslut mot mål. Atleterna hade taggat till och ville vinna.

Några gånger hamnade de ändå i situationer när Hammarby hade kunnat ta ledningen, som när en kommunikationsmiss i 57:e minuten fick bollen att hamna mellan Krasniqi och GAIS mål när han gått ut för att möta spelet högt på plan.  För det mesta var det dock ett stabilt grönsvart försvar. De grönvitas lägen var inte många och för det mesta var det GAIS som drev matchen mot bortalagets mål. Ahl-Holmström, Milovanovic, Lundgren och Boudri pressade högt och hårt och det såg flera gånger ut som att bollen höll på att gå in.

På tilläggstiden ville båda lagen ta ledningen och det var anfall fram och tillbaka. GAIS kämpaglöd i sista halvlek räckte dock inte till något avslut i mål, trots bra spelat av laget. Många skott gick utanför, vissa på målvakt eller så kom bra uppspel aldrig till ett ordentliga avslut. När Ahl-Holmström i slutminuten fälldes i Hammarbys straffområde tändes hoppet om ett avgörande straffskott, men istället blåstes matchen av till 0-0.

Matchen i korthet
Laget: Krasniqi - Frej, Cardaklija, Norén, Wängberg - Milovanovic, Åberg (Ibrahim 74’), Henriksson (Boudri 74’) - Celik (Amatkraijo 88’), Hedlund (Ahl-Holmström 66’), Lundgren

Varningar (i GAIS): Henriksson 17', Milovanovic 44’', Åberg 48', Boudri 91', Frej 92'

Publik: 15 206 (bara gaisare)