Möt Håkan Linde - GAIS mentala coach

2021-09-04 2:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Idag får du möjlighet att möta Håkan Linde, idrottsläraren som bytte kust och suktar efter kontinuitet. Under fyra år har vi han uppmanat spelare i Grönsvart att fokusera på nästa aktion.

Håkan Linde går in på sitt fjärde år som mental coach för GAIS efter att han kommit från Utsikten via ÖIS. Men mentalisten kommer ursprungligen från Västervik och efter att ha studerat till idrottslärare i Örebro landade han tillslut i Göteborg. Han jobbar deltid och bollar för tillfället tre yrken. Idrottslärare, föreläsare i stress och konflikthantering och jobbet på Gaisgården.

– Helst hade jag jobbat mycket mer med GAIS, vilket hade passat mitt arbete med laget bättre, jag trivs verkligen här, annars hade jag inte varit här i 4 år.

Trots 32år på västkusten har smålänningen kvar dialekten men aldrig blickat tillbaka. Däremot var GAIS i Västervik i Håkans stuga för något år sedan för att få ihop laget.

– Vi gjorde olika saker och bland annat minitennis, fiske, bygga egna pilbågar och tävla med dessa. Favoriten var dock att fånga ål med händerna från en balja och lägga den i en annan.

Arbetet med laget sker dels individuellt men också lagdel för lagdel. Han bokar in möten med spelarna i grupp och diskuterar högt i tak vad de kräver av varandra för att kunna utvecklas och fungera bättre tillsammans. Men sitter även med spelarna tu man hand och försöker driva dom framåt i deras idrottsliga utveckling.

– Vissa har större behov än andra. Det finns egentligen ingen universal lösning utan varje spelare har individuella behov. Jag går igenom videomaterial med spelaren och utvärderar vad de sa att de skulle göra för att ta nästa steg och se ifall de gjorde det. Mycket handlar om att hela tiden vara i nästa aktion, nästa, nästa, nästa. Detta är något vi har pratatom i gruppen. Vad som krävs för att för inte vara nöjd.

GAIS har en ung trupp men de unga spelarna visar lika mycket engagemang att utvecklas som de äldre menar Håkan. Däremot har han byggt en djupare relation med flera av de äldre spelarna som varit här under en längre tid.

– Kontinuitet är väldigt viktigt när man jobbar för att utveckla spelare på det här sättet. Att utveckla spelare mentalt är en process som tar tid och en del spelare med kortare kontrakt har precis börjat utveckla mental styrka i sina aktioner när de lämnar. Att klubben förlängt kontrakt och börjat tänka långsiktigt är väldigt viktigt för mitt arbete.

– Jag kan också gå till dom som varit i klubben längre tid för att få feedback med vad jag behöver jobba med eller hur truppen mår. Det handlar ju om att jobba båda med att utveckla människan och fotbollsspelaren på samma gång.

Arbetsprocessen innefattar också att diskutera högt och lågt med tränarteamet. Vilket Linde lyfter fram som en styrka. Med en bakgrund som både spelare och med en tränarutbildning gör att han kan komma nära jobbet och vara en del av diskussionen med tränarstaben.

– Att alla har sin vinkel gör att det mesta lyfts fram. Connor har sin, Tommy har sin Stefan och Fidde har sin. Det ska vara högt i tak när vi diskuterar. Även om jag spelade själv var jag aldrig tillräckligt bra för att bli något som fotbollsspelare. Däremot hjälper det såklart i min roll att jag spelat fotboll och har en tränarutbildning.

Även om lagets uppgift är att vinna fotbollsmatcher handlar Håkans jobb mer att få ut spelarnas prestation på planen. Inte få dom att fokusera på vinsten utan vad de ska eller behöver göra för att ta nästa steg fotbollsmässigt.

– Presterar spelarna bra kommer förhoppningsvis resultat så småningom. Mycket handlar om att våga, vilket kan låta enkelt eller som en klyscha. Den mentala styrkan handlar om att genomföra vad som mycket är en klyscha.

– GAIS är det första laget jag jobbar med som jag tar lagdel för lagdel. Såklart gör det mycket att vi har förlängt flera kontrakt i det sammanhanget.

Håkan ville själv bli fotbollsproffs i Malmö FF, eftersom han är skåning från början, men har en annan sport som han delvis hämtar inspiration från.

– Som förebild nämner jag bland annat Martin Fourcade. Han hade en förmåga att alltid prestera på en optimal nivå, trots en miss i skyttet (om han hade det) satte han nästan alltid övriga utan att bli påverkade av missen. Det är otrolig mental styrka.

Förhoppningsvis kan spelarna samla mental kraft för det stålbad som väntar höstsäsongen och sedan växa med uppgiften, med kontinuitet som ledord.

Text: Mikael Engelbertsen

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER