Mikael Lindström är eldsjälen som brinner för barn och unga

Mikael Lindström har figurerat på GAIS-gården länge. I hela 19 år har han tränat ungdomslag, organiserat cuper och stöttat föreningen på flera olika sätt. I Gårdsten och Biskopsgården hjälper han till att skapa en trygg punkt för barn och unga i närområdet.

2024-01-13 13:10

Hugo Hallberg

Samhälle

Senaste nytt

Akademin

Huvudbild på nyhet

Mikael kom till grönsvart som ungdomsspelare redan på 70-talet. I de sena tonåren var det dock mycket annat som lockade honom från fotbollen men kärleken till GAIS fanns alltid kvar och det var bara om en tidsfråga innan han skulle hitta tillbaka till föreningen.

Under mitten av 00-talet tränade Mikael sina söner i olika breddföreningar. När de sen ville byta klubb till förmån för GAIS blev det naturligt för Mikael att följa med. Under den första tiden tränade han både 94:or och 97:or. Något som tog en hel del tid, berättar han över telefon.

– Först kunde vi ha träning på heden med 97:orna. Och sen satte jag mig i bilen och körde upp till GAIS-gården där träningen med 94:orna skulle börja en timme senare. Fyra dagar i veckan och sen alltid två matcher på söndagar.

Men att träningarna tog mycket tid var inget Mikael såg som särskilt negativt.

– Jag kan vara trött och hängig innan träningen, men hur pigg som helst efteråt.

Lång tid har gått sedan Mikael började träna sönernas lag. Han har närvarat vid både degraderingar och uppflyttningar. Mikael var initiativtagare till GAIS Open, numera GO Fotboll Cup, och har sedan dess även startat upp ungdomscupen Nordic League där 13-åringar från stora klubbar i hela Norden kommer till Göteborg och spelar fotboll över en helg.

Men av alla projekt och aktiviteter Mikael drivit är det ett som kanske ligger lite extra varmt om hjärtat. Nämligen Gårdstensfotbollen.

– Det började med att jag blev tillfrågad om jag ville hjälpa till under en vecka på sommarlovet. På fredag morgon, tre dagar innan det skulle dra igång, var det inga anmälda alls. Sen på fredag eftermiddag hade vi 17 anmälda. På söndag kväll var det 37 stycken.

– Bra! Det kan vi ändå göra något vettigt av, tänkte jag. På måndag morgon var det 87 barn mellan 6 och 14 år gamla som ville vara med. Vi var lite oroliga att vissa bara dök upp för att få en t-shirt och en fotboll, vilket ingick i startavgiften på 40 kronor. Men det visade sig ju att vi hade oroat oss i onödan. Under tisdagen var det hela 96 barn som var med och spelade. Och alla stannade hela veckan!

Det som började som ett sommarprojekt fortsatte och är nu inne på sitt åttonde år.

– Efter sommaren märkte de som bodde i Gårdsten att vi hade gjort mycket bra. Det blev lugnare om kvällarna när vi var där. Därför fick vi frågan om vi ville fortsätta även in på terminen. Och det ville vi ju såklart. Innan vi började spela fotboll där låg Gårdsten på femte plats på en lista över särskilt utsatta områden i Sverige. Nu är Gårdsten inte med på den listan över huvud taget. Jag tror att vi gör något bra.

– Det långsiktiga målet är såklart att de som spelar med oss när de är små ska fortsätta och söka sig till andra föreningar efter att de blivit för gamla för att vara med på våra träningar. De som spelade med oss första året har ju blivit vuxna nu och det är väldigt kul att träffa på dem i deras nya föreningar.

Utöver möjligheten att spela fotboll på veckodagarna bjuder GAIS, via Gårdstensfotbollen, in barnen till Gamla Ullevi för att titta på herrlagets matcher.

– Första gången flicklaget kom på en match var under hösten 2023. Innan hade de kallat sig gaisare för att de spelade i grönsvarta tröjor. Men under matchen, när de fick träffa Mervan Celik och såg och hörde klacken, då blev de gaisare på ett annat sätt. Det var häftigt att se!

Projektet i Gårdsten ger ringar på vattnet, berättar Mikael. 2023 startade man upp liknande verksamhet på Blidvädersplan i Biskopsgården, i samarbete med bland annat Bostadsbolaget och Brämaregårdens FC.

– Bostadsbolaget hade sett hur vi arbetat i Gårdsten och hörde av sig till oss om att starta upp även där. Vi startade upp i april förra året och planen är att vi ska bygga ut verksamheten för att den ska likna hur vi jobbar i Gårdsten. De tänkte att det bara var att starta upp. Att vi kunde ta med oss bollar och att ungdomarna bara skulle dyka upp. Men riktigt så lätt är det inte. Vi kommer snart sätta oss ner med Bostadsbolaget för att kika på hur vi kan få ungdomarna att komma till oss. Hur vi kan sprida ordet om att vi är där så att fler och fler kommer.

Målsättningen är att på två år få in ca 150 ungdomar i projektet.Och Mikael känner sig inte klar.

- Jag fortsätter gärna så länge GAIS uppskattar min närvaro!

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER