Mållöst mot Värnamo hemma

Det slutade 0-0 mellan GAIS och Värnamo när de möttes på Gamla Ullevi i den näst sista hemmamatchen för året. Trots en något långsam, halvdan grönsvart prestation så var det god stämning både innan och under match. GAIS upptrappning i slutet var dock inte tillräckligt, för något mål blev det aldrig.

2024-10-21 11:50

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Det grönsvarta punk-bandet Attentat spelade inför taggade GAIS-supportrar innan matchstart och det var med god stämning som Gamla Ullevis läktare fylldes upp inför årets näst sista hemmamatch. Inför avspark fick Gustav Lundgren en applåd efter att ha utsetts till månadens spelare i Allsvenskan och August Wängberg tackades för 200 matcher i det grönsvarta stället. Sedan drog matchen igång och till en början såg det väldigt bra ut.

GAIS jobbade med trygga passningar och hårt driv framåt och innan tio minuter gått hade Wendin Thomasson lagt tre bra hörnor, varav två avslutats mot mål av Celik och Cardaklija. Laget såg ut att vara i harmoni och de jobbade gemensamt hemåt när det behövdes. Celik var den drivande faktor som bidrog till stabiliteten och han gick hela tiden på Värnamo när smålänningarna fick boll och tvingade dem att passa hemåt. Även Milovanovic spelade så att han var överallt på plan och vann tillbaka bollar utan att ge Värnamo mycket tid att andas, något han fortsatte med hela sin tid på plan.

Värnamo var dock inte ofarliga och efter drygt tjugo spelade minuter var det deras tur att börja pressa. För dem handlade det om att försöka överleva i Allsvenskan och det märktes att bortalaget ville mer. Flera gånger handlade det mer om tur än skicklighet att de inte lyckades få in bollen i grönsvart mål när GAIS spel blev allt slarvigare. Atleternas spel gick långsamt med passningar bakåt eller långbollar tvärs över plan. Det saknades tempoväxlingar och omställningar och speciellt högerkanten kändes som den inte var i harmoni.

Det var dock flera enskilda prestationer som visade hur bra GAIS ändå är. Backlinjen var stark och stabil, med Cardaklija som gjorde en väldigt bra match och Wendin Thomasson som flera gånger var med och drev bollen till anfall. Norén kastade sig in i närkamperna och Wängberg fanns nästan alltid där att skicka bort bollen. Krasniqi räddade när Värnamo fick till några avslut och de gånger bortalaget kom till farliga anfall fanns alltid en grönsvart spelare där att tveklöst offra sig för att få bort bollen.

Framåt var det Ahl Holmström som drev på, även när Värnamos försvarare hängde som en ryggsäck på honom. Som i minut 41 när han fick en passning från Wendin Thomasson och tog sig igenom tre smålänningar, men råkade hamna för nära mål och bortamålvakten kunde få undan bollen innan han hann skjuta. Det sista som hände i första halvlek var när Wängberg fälldes precis utanför målområdet och GAIS fick en frispark, som tyvärr gick precis över mål.

I halvtid kallades GAIS damlag in på plan och blev hyllade för sin otroliga prestation under året, vilket fick dem att storma genom Division 5 och rakt upp i Division 4. Det blev allsång och applåder, sedan var det dags för matchen att fortsätta. Värnamo hade allt att vinna på att utnyttja varje slarv från GAIS sida, genom att vända det till onödigt farliga situationer. Makrillarna hade varken harmoni eller lugn och framåt var det bara Ahl Holmström som var farlig, även om Celik och Milovanovic fortsatte att störa och stressa Värnamo.

I minut 59 skedde ett offensivt dubbelbyte med Ibrahim och Becirovic in på plan. Becirovic kom in med outtröttlig energi och han drog många fina löpingar och jobbade snabt både uppåt och hemåt. Ibrahim sökte mycket boll och var med på flera utav GAIS anfall i andra halvlek. Hedlund och Lindberg byttes in och strax därefter fälldes Hedlund med en ryggknuff i Värnamos målområde, men ingen straff blåstes till läktarens förtret. Hedlund fortsatte dock att vara taggad, han låg högt och sökte boll, dock var det inte många passningar som nådde honom.

I matchens sista tio minuter såg GAIS mer ut som sig själva. Deras anfall blev hårdare, snabbare och det kändes som att spelarna var mer i samklang med varandra. När Henriksson byttes in på plan drogs tempot upp och GAIS spelade upp till fler anfall. Värnamo kunde dock anfalla de med, men försvaret höll tätt och Krasniqi räddade de bollar som kom farande mot målet. Lindberg såg ut att vara i bra form och var lika lyftande framåt som han var effektiv i hemjobbet.

GAIS upptrappning i slutet var dock inte tillräckligt, för något mål blev det aldrig. Trots en stundtals väldigt svajig prestation kunde nollan hållas och GAIS ligger tryggt kvar i mitten av den Allsvenska tabellen. Det har varit en lång säsong, men ännu är den inte över. Nästa match är Mjällby borta, därefter följer Häcken borta på Bravida innan säsongen avslutas mot Sirius hemma på Gamla Ullevi. Grönsvart kommer alltid igen.

Matchen i korthet:
Laget: Krasniqi - Wängberg, Norén,  Cardaklija, Wendin Thomasson - Lundgren, Åberg (Lindberg 72’), Milovanovic (Henriksson 82’) - Friday (Ibrahim 59’), Ahl-Holmström (Hedlund 73’), Celik (Becirovic 59’)

Varningar (i GAIS): Milovanovic 60’

Publik: 6 285 (bara gaisare)