Klar seger för GAIS hemma mot Djurgården

En solig fin dag i Göteborg blev ännu finare med seger för GAIS. Direkt från start var det full fart för GAIS som tog för sig, ingen pardon när stockholmarna kommer på besök, matchen slutade i en 3-0 seger för gårdapojkarna. Matchfoto: Lasse Ekström

2024-09-23 11:10

Alfred Elmlund

A-laget Herr

I striden om topplacringarna räknas varje poäng och GAIS förstod sin uppgift. Djurgården inledde de första minuterna piggt. Efter bara tio sekunder var besökarna nere i attack, men när sista passningen slogs läste Filip Beckman bollen och kunde tryggt blockera. En frispark från ett hyfsat läge i tredje minuten för Djurgården som  bara slogs ut till inspark var det övertaget Stockholmarna fick ha. Sen var det fullt ös från GAIS sida.

Med en hög press, som Djurgården fick svårt att hantera, kunde grönsvart effektivt vinna bollen och visa upp sitt kombinationsspel. I femte minuten fick publiken ett smakprov av vad som skulle komma, när Norén slog en lätt kross ut till Wängberg på kanten. Med en yttersida passade kaptenen på första slag vidare bollen till Henriksson som tagit fart upp på kanten. Henriksson skickade in bollen till Milovanovic som tyvärr inte fick en ren touch och bollen rann ut till inspark. Men bara några sekunder efter hamnade bollen i mål för grönsvart. Lundgren tog sig förbi tre försvarare in i straffområdet där han avlossade ett skott. Målvakten räddade men släppte iväg en retur som Henriksson var först på och skickade in bollen i mål. Tyvärr offside och 0-0 stod kvar.

Både i attack och i försvar var GAIS överlägsna. När de fick bollen blev det nära till farligt varje gång, och när de stod i försvaret så fick de Djurgården till att bara passa runt bollen och inte nå avslut. Ett mål låg i luften och det kom i 19:e minuten. Norén startade anfallet med återigen en lång slagen boll mot kanten där Lundgren styrde vidare bollen upp och gjorde därpå bort motståndarna. Helt fri på kanten kunde Lundgren komma ända in i straffområdet och slösade inte bort målchansen när han passade en lätt boll mot kortsidan där Henriksson forcerade fram. Ett direktskott från den målfarliga mittfältaren tunnlade målvakten och in till 1-0. Sjunde målet för Henriksson i Allsvenskan!

Djurgården hängde inte med huvudet och gick för kvittering, men GAIS visade sin kvalité i försvaret. De enda avsluten Djurgården fick på mål var halvdana sådana som de avlossade i desperation när de aldrig kom någon vart. GAIS-försvaret, inte minst Beckman lyckades få spelare som Gulliksen och Hümmet att vara som spöken, spelare som brukar hyllas för bollkänslan de förfogar över.

Trots en kort sekvens av övertag från motståndarna var det GAIS som kom närmast att utöka i målprotokollet vid 32:a minuten. GAIS fick en frispark högt upp på högra kanten som besökarna kunde rensa bort, bara för att hamna på GAIS-fötter. Bollen spelades ut mot kanten igen och Lundgren fick igång ett fint kombinationsspel på direktpassningar mellan GAIS-spelarna i attacken, men med majoriteten av spelare från båda lagen inuti straffområdet blev det svårt att få till ett skott på mål. Amatkarijo sköt men skottet blockerades.

Vardera frisparkar högt upp i banan delades ut i slutet av andra halvlek men annars förblev matchbilden densamma. GAIS fortsatte att ta för sig medan Djurgården hade problem att hitta en spelidé. De grönsvarta spelarna stod för en spektakulär insats i första halvlek, vilket kunde höras på publiken.

Andra halvlek inleddes med konstant spel mot båda målen, däremot inga avslut på mål. GAIS fortsatte att ta för sig, pressa högt samt ge allt på plan. Som man kan säga, desto hårdare man kämpar desto mer tur får man, och kanske hade GAIS en aning tur i 53:e minuten. Efter ett inkast spelades lite hawaii-fotboll där ingen av lagen fick tag på bollen. Det resulterade i att Beckman från halvplan rensade bort bollen som flög långt upp på planen. Lundgren uppfattade chansen och  gav sig in i en duell. I en intensiv kamp om fart och fysik tog Gurra Lundgren med sig bollen med bröstet och kunde på studsande boll chippa över målvakten som stod en bra bit ut. 2-0 till GAIS!

Lundgren hade stått för ett mål och en assist så här långt in i matchen, men inte var han klar där. Assistkungen skulle nämligen bli essentiell när målprotokollet ännu en gång utökades. Besökarna låg i en attack som blev kortvarig då Norén stod i vägen och rensade bort bollen till Lundgren vid halvplan. Han hann ta emot bollen och vända upp innan han blev neddragen, spelet fortsatte dock eftersom Ahl-Holmström låg nära och kunde ingripa. Med tre motståndarspelare runt sig gav sig Ahl-Holmström in i attack ensam, men målmaskinen behöver inte mycket för att näta. Från halvplan lyckades han löpa upp med boll mot straffområdet, skaka av sig två av spelarna och från distans avlossa ett skott omöjlig att ta för målvakten. 3-0 i 59:e minuten!

GAIS var inte mätta efter 3-0 och gick efter ytterligare ett mål, men spelade samtidigt smart och riskerade inte för mycket på planen då det fortfarande var en halvtimme kvar att spela. GAIS-backarna i sin tur att visa upp sig när de blockerade skott, täckte upp ytor och neutraliserade anfallen innan de kunde leda till klara chanser.

Första bytet för Gårdakvarnens sida kom i 70:e minuten då mittfälts-duon Henriksson och Åberg fick tackas av till sång, medan Celik och Gustafsson fick inta planen. Super-Mervan höll på att ge inverkan direkt. Amatkarijo pressade fram slarv från motståndarmålvakten vars passning blev en svag till egen back pressad vid hörnflaggan som bara kunde rensa. GAIS tackade för bollen och slog inlägg mot Celik som satte till pannan, dessvärre räddade målvakten.

Kort därefter, i 76:e matchminuten bytte GAIS ytterligare två spelare. “Myggan” Lindberg och Becirovic byttes in och färdigspelat var det för Amatkarijo samt målgöraren Ahl-Holmström. Bytet betydde mer kontroll över boll och mindre fokus på attack. Ingen tydlig striker, utan istället fick Lindberg rollen som en släpande falsk nia.

Krasniqi fick även han skina lite. I 82:a minuten nickade en djurgårdsspelare mot målvaktens vänstra låga hörn, men Krasniqi var snabbt nere. Returen kom som motståndarna var först på, men åter var Sveriges bästa målvakt beredd och höll nollan. Sista bytet kom med tre minuter kvar av ordinarie tid. Boudri tillbaka på plan och Milovanovic klev av. Någon dramatik i slutminuterna blev det inte, utan GAIS vann matchen och frälste alla grönsvarta hjärtan med 3-0.

Det goda protokollet mot Stockholmslagen fortsätter. GAIS klättrar härmed upp till en fjärde placering, visserligen en match mer spelad än trean Hammarby men endast ett poäng ifrån Europaspel. Nästa match är det efterlängtade derbyt mot IFK Göteborg borta 30/9 på Gamla Ullevi!

Matchen i korthet:

Laget: Krasniqi, Norén, Wängberg, Åberg (Celik 70´), Milovanovic (Boudri 87´), Lundgren, Ahl-Holmström (Lindberg 76´), Henriksson (Gustafsson 70´), Beckman, Amatkarijo (Becirovic 76´), Ibrahim.