Fredrik ”Fidde” Holmberg ledde GAIS på ett succéartat återtåg till Superettan under 2022, fick en flygande start på 2023 med segrar i både försäsongsmatcher och Svenska Cupens gruppspel. Efter 12 serieomgångar ligger laget nu på en tredjeplats, men han har också fått smaka på sin första motgångsperiod som huvudtränare i grönsvart.
Under eftermiddagen har Kenneth Gustafsson gått över gräsplanen på GAIS-gården, pekat och anmärkt på hur torr marken är efter de senaste veckornas intensiva sol. Jag frågar Fidde om han också är missnöjd med underlaget.
- Jag kan inget om sånt, skrattar han.
Han berättar om ett tillfälle då han spelat inomhusfotboll med sonen och några vänner, och efteråt haft en smärta i foten. När de skulle lämna hallen kunde de inte hitta nyckeln. 45 minuter senare hittade han den i sin egen sko, det var den som orsakat smärtan.
- Så okänslig är jag för det här med material! Men jag har ju fått lära mig att alla inte tänker som jag.
Uppenbarligen skiljer de sig åt på den punkten, han och Kenneth. Och de har olika ansvarsområden, något som växt fram vartefter de lärt känna varandra.
- Under 2022 var ju Magnus Sköldmark en del av tränarteamet, men han var mån om att ge oss möjligheten att själva jobba fram hur vi skulle bli så starka ihop som möjligt. Kenneth har en bakgrund med akademin och brinner för spelarutveckling, att varje individ i truppen ska vara så kunnig och bred som möjligt. Min ingång kan vara mer på lagnivå, att jobba med hur vi presterar ihop, hur de individuella kunskaperna passar in i lagmodellen.
Och utöver de två så finns assisterande tränare Alexander Severin, med särskilt ansvar för spelarna som gör övergången från akademi till A-lag, samt motståndaranalys. Han lyfter även fram fysioterapeut Felix Karlsson, ett nytillskott för året med tydligare ”fys-profil” till skillnad från förra årets mer medicinska inriktning. Med Felix på plats får de ytterligare en resurs i att skapa utvecklande träningsupplägg och Kenneth får mer utrymme att jobba med fotbollen. Målvaktstränaren Ole Söderberg jobbar förstås primärt med målvakterna, men bidrar också väldigt mycket till hela teamet, säger Fidde, och lägger till sin uppskattning för materialförvaltarna Jocke och Jerry.
- Det är ett bra team som verkligen har spetsats till i år, kollegor som jag trivs med. Jag vet inte om vi är fler eller färre än man brukar i en klubb på vår nivå, men än så länge gör vi ju det tredje bästa resultatet i alla fall!
Alla ska få återhämtning från "GG"
Fidde har i många sammanhang beskrivits som en riktig fotbollsnörd, som lever och andas sporten. Jag ber honom beskriva en arbetsvecka.
- Nu får jag ju inte ljuga eftersom min sambo säkert kommer att läsa detta. Men vi har i snitt sex träningspass i veckan, varav ett eller två är på förmiddagar och resten på eftermiddagar. Oftast sitter vi tillsammans på GAIS-gården på förmiddagen och arbetar ihop i tränarteamet, om jag inte tar ett par timmar hemifrån för att slippa morgontrafiken. Sen är det tränarmöte ett par timmar innan träningen, då vi sätter de sista detaljerna för dagens pass, och så samlar vi spelarna 20 minuter innan träningen. Kör vi två pass på en dag så är vi på GAIS-gården hela dagen.
Många timmar blir det, men Fidde berättar att de varvar så att alla i tränarteamet kan vara hemma två dagar i veckan, även om de inte alltid är helt lediga då. Man ska få lite återhämtning från ”GG”, som GAIS-gården kallas av de som jobbar där.
- Det funkar för alla utom Kenneth, han vill aldrig vara ledig, ler Fidde.
Då möjligheten ges till återhämtning så tar han den ganska bokstavligt.
- Jag sover! Men skämt åsido, fotboll är en livsstil, och jag älskar den. Men jag försöker vara en bra och närvarande pappa till Oliver som är 14 år. Dessutom väntar jag och min sambo barn nu under sommaren. Så familjen får den tid som finns, och jag kan önska att jag hade tid för mina gamla vänner också.
Utöver detta så går han även en utbildning för att få den Uefa Pro-licens som krävs för att få träna ett fotbollslag på elitnivå, något som han har dispens för tills utbildningen är klar.
- Än så länge går det bra, mycket tack vare teamet här. När jag åker på utbildningsdagar kan jag fokusera på det. Nu är det två-tre moduler till i höst, sen är jag halvvägs. Men det är intressant, det finns många delar som man skulle kunna fördjupa sig oändligt mycket i. Men där får jag välja det som jag tror är viktigt för mig här och nu, det som behövs i GAIS och i vårt team.
Väljer vilka han lyssnar på
Att truppen lutar sig mot en huvudtränare som gör sin första säsong som just huvudtränare på elitnivå hör inte till vanligheterna. Men Fidde har inte reflekterat nämnvärt över om det har betydelse att det här är en resa man gör tillsammans.
- Nu när du säger det så hoppas jag att det är något positivt. Att hela tränarteamet är väldigt hungriga efter ny kunskap, och har ett driv som kan skapa en entusiasm. Det är nog en del av vårt ledarskap att vara öppna med att vi kanske inte alltid vet allt, och då vågar en spelare också visa när de känner sig osäkra på något. Men det kan också innebära utmaningar, vi kanske går på minor som en mer erfaren tränare inte skulle göra. Det är viktigt att vara lyhörd och öppen, att ha inställningen att man kan lära av alla.
Åsikterna om hur GAIS ska spela finns i överflöd, såväl på läktaren som på olika digitala forum. Men Fidde håller sig helt ifrån att läsa sådant, även om han är övertygad om att många av åsikterna säkert stämmer överens med hans egna.
- Det är bra med input, men blir det för mycket så blir det rörigt i huvudet. Ska jag kunna göra mitt bästa för klubben, då får jag välja vilka jag lyssnar på, personer som jag har en relation till.
När vi gör intervjun är det dagen efter 4-0-krossen mot Örebro. I omklädningsrummet efter matchen berömde Fidde spelarnas sätt att stå bakom varandra, att stötta alla även om man själv blev utbytt. Men det beteendet är inte något han själv vill ha beröm för.
- Klubben har rekryterat lagspelare, 24 personer som tycker att laget går före en själv. Sen kan vi som tränare försöka påverka allt i den riktningen.
Inställningen, mentaliteten, är också något som journalister pekat ut som en nyckelfaktor för det framgångsrika GAIS. Jag frågar hur man som tränare lär ut rätt mentalitet.
- Det är inget jag behöver lära ut, det är gruppen som själva formulerat sina riktlinjer, vilka krav de har på sig själva och sina lagkamrater. Vi ska bara upprätthålla mentaliteten, så det handlar snarare om att påminna än om att lära ut.
Arg på sig själv efter derbyt
Ett tillfälle då allting inte alls klaffade var förstås derbyt mot ÖIS, en match som många håller som årets sämsta prestation. Och Fidde håller med.
- När vi kom hem sa min son ”Pappa, idag sög du”. Det var hårt, men han hade rätt. Det var min, och kanske även lagets, sämsta insats. Men vi har fått hejdlöst mycket beröm i år och förra året, och jag känner att om vi ska ta till oss av det så måste vi också ta till oss när vi inte är så bra.
En och en halv vecka efter matchen i fråga lyder analysen att man inte förberedde sitt lag på det scenario som blev.
- Jag var arg på mig själv i några dagar, men sedan blev jag väldigt revanschsugen. Och jag tror du hade fått samma svar av truppen. När den här säsongen är över så hoppas jag att jag kommer prata om den här perioden med matcherna mot ÖIS, Jönköping och AFC Eskilstuna som en viktig del av vår säsong. Det är för tidigt att säga men kanske var det där som jag lärde mig mest om mig själv i år.
Fidde tittar på klockan, tre minuter till samlingen innan träning. Två pass kvarstår innan de går på ett 11 dagar långt sommarlov. Man avslutar på onsdag förmiddag med att spela fotboll mot handbollslaget Alingsås HK, och efter midsommarhelgen är det tillbaka till rutinerna. Fidde ser inte ut att lida av det när han skyndar iväg över parkeringen för att ansluta till laget som för närvarande håller en allsvensk kvalplats.