Härlig revansch mot Halmstad i jubileumsmötet

Efter 95 spännande minuter kunde grönsvart säkra tre poäng mot Halmstad BK genom en seger med 3-1. GAIS var det bättre laget i första halvlek, men andra var mer svängig och stundtals slarvig. GAIS höll dock ledningen hela vägen ut och lät inte ens reduceringsmålet på en straff sänka deras vilja.

2024-08-19 11:25

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

En gråmulen sensommardag bjöd Atleterna halländarna från Halmstad bollklubb till Göteborg för första jubileumsomgången. Klacken bjöd på ett ståtligt tifo samtidigt som gamla GAIS-legender välkomnades in på Gamla Ullevis gräs till publikens applåder. Revanchlusten hängde i luften: efter förlusten i juni på Örjans Vall var GAIS sugna på att sätta HBK på plats.

Till en början såg det ut som att Halmstad skulle ta kontrollen. De höll i boll och ville styra matchen. GAIS anpassade sig genast efter deras spelstil och utnyttjade kanterna för snabba, starka kontringar. Bortalaget försökte stänga GAIS anfall och flera gånger punktmarkerades Ahl Holmström för att inte kunna ta löpet mot mål. Däremot hade GAIS en högerkant med Wängberg, Lundgren och Amatkarijo som spelade upp bollen gång på gång, med uppbackning från Åberg och Norén.

De flesta grönsvarta anfall i första halvlek kom från höger och snart skulle HBK bli varse att Atleterna alltid kommer igen. Det var mycket vilja från GAIS i sina långärmade, retroställ. Grönsvart fick till många anfall med avslut. Efter ett anfall där Amatkarijo drev ut bollen till hörna, kunde Lundgren i 23:e minuten skicka bollen från hörnet till Beckman som nickade in 1-0.

Även försvaret var fint och stabilt med Norén, Beckman och Krasniqi lika iskalla som vanligt. Från mitten styrde Åberg ut spelet längs kanterna och GAIS kunde spela boll i flera minuter utan större hot från gästerna. I 30:e minuten passade Lundgren till Ahl Holmström som ensam tog löpet från mittplan mot bortamålet. Han var snabbare än Halmstads försvarare och kunde skjuta en hård, låg boll i burens nedre hörn. GAIS tog därmed 2-0 med sig in i halvtid.

GAIS öppnade spelet efter paus med ett snabbt anfall och avslut av Ibrahim mot mål, men därefter skulle andra halvlek bli mer osäker än den första. Halmstad spelade mer försiktigt och sakta men säkert började de trycka GAIS bakåt. I minut 53 dömdes en straff till bortalaget efter en kollision i målområdet då Krasniqi varnades. Straffen, som slogs i 54:e minuten, gick in i mål och Halmstad reducerade till 2-1. Därefter fick GAIS svårare att lyfta spelet.

Efter en dryg timmes spelad tid hade matchen jämnat ut sig och bollkontrollen gick fram och tillbaka mellan lagen. GAIS spelade stundtals väldigt bra, men också stundtals slarvigt med passningar som hamnade fel och halvhjärtade försök till anfall. Några gånger hamnade löpande anfallare som Ahl Holmström och Becirovic ensamma långt fram utan effektivt understöd från laget. I försvarsspelet fanns dock alltid hjärta och som vanligt jobbade hela laget hem för att hjälpa Krasniqi att skydda buren, ändå fick boråsaren i mål fick göra flera ordentliga räddningar.

Varje gång grönsvart slarvade med sitt passningsspel fanns en blåklädd halländare där att fånga bollen. Wendin Thomasson och Wängberg jobbade båda som offensiva backar från kanterna och när Lindberg byttes in fick han ta över efter Ahl Holmström som center forward. GAIS-veteranen skulle trots sin ovanliga possition få assist på matchens sista mål. I 95:e minuten, matchens sista spelminut, drev Wendin Thomasson ned bollen till hörnet på Halmstads planhalva där han mot två bortaspelare försökte hålla bollen i spel. I tumultet hamnade bollen hos Lindberg som kunde passa in mot Henriksson, som sköt på målvakten. När de egna returen kom var han redo och kunde peta in bollen i nätet. GAIS satte därmed spiken i kistan för sin seger med 3-1.

Matchen i korthet

Laget: Krasniqi - Wängberg, Norén, Beckman, Ibrahim (Gustavsson 84’) - Lundgren, Åberg (Wendon Thomasson 75’), Milovanovic - Amatrakijo (Henriksson 63’), Ahl Holmström (Lindberg 84’), Celik (Becirovic 75’)