GAIS vidare till Svenska Cupens gruppspel efter seger mot FC Trollhättan

Ett lag som ligger fyra i Allsvenskan mot ett lag som ligger femma i Ettan Södra. Klasskillnaden var påtaglig, men trots detta var det GAIS som fick kämpa i en inledande motvind för att få med sig tre poäng.

2024-08-22 10:26

GAIS

A-laget Herr

Drygt 500 gaisare hade tagit en kvällsutflykt till Edsborgs IP, arenan som vi minns från året i just Ettan Södra, arenan där Emin Grozdanic satte sitt livs frispark rätt i kassen. Faktum är att även denna match skulle bjuda på en liknande upplevelse, men mer om det i sinom tid. Fredrik Holmberg mönstrade en startelva med många namn som inte frekventerat startelvan i Allsvenskan under säsongen. Krantz i mål, Gustafsson och Boudri på mittfältet, och längst fram Becirovic, Hedlund och en säsongsdebuterande Richard Friday.

Det hann bara gå fem minuter innan det rödsvarta hemmalaget skulle chocka GAIS. En välplacerad hörna där GAIS inte kunde få undan bollen och Cihan Sener sätter 1-0. Ett bryskt uppvaknande för GAIS som omedelbart ville vända på matchen. Jonas Lindberg såg till att skaffa en frispark i fint läge strax utanför Trollhättans straffområde, slog den själv men sköt strax ovanför. Besvikelsen skulle bli kortvarig. Bara minuten senare var Lindberg åter på offensiven och satte ett långt inlägg från högerkanten in mot mål, och Becirovic vid bortre stolpen avslutade aktionen. Kvitterat!

Nu var GAIS på banan igen, och publiken hann knappt avsluta målapplåderna innan det var dags igen. Och det var återigen högerkanten som födde möjligheten, den här gången via en pigg och spelsugen Friday som lyfte in bollen framför mål. Och vem fanns även denna gång vid bortre stolpen om inte Becirovic, som nu kunde noteras för sitt andra mål på fem minuter. 1-2!

Sedan Trollhättan gjorde sitt mål så hade de inte fått ha bollen många minuter. Därför blev det en kalldusch när de väl åstadkom ett anfall i nittonde minuten, och det grönsvarta försvaret misslyckades med att rensa och bollen som hamnade framför fötterna på en helt ensam Liimatainen. Han sköt, Krantz hade händerna på bollen, men slutligen hamnade den i nät och hemmalaget hade därmed kvitterat.

Och femminutersintervallerna skulle fortsätta, i 26:e matchminuten var det på nytt den ständigt närvarande Lindberg som tog emot en långboll från backlinjen och serverade Lucas Hedlund, som inte gjorde någon besviken. 2-3!

Nu blev det faktiskt en lite längre paus i målskyttet. Friday bjöd på ytterligare ett fint inlägg från höger i 34:e men den gången fick Hedlund inte till träffen, och bollen gick till vänster om mål. Men däremot tre minuter senare, ja då skulle det bli träffarnas träff. GAIS hade fått en frispark i samma fina läge som sist, strax utanför Trollhättans straffområde, och nu ville Jonas Lindberg ha revansch. Och revansch, det tar man bäst med en stenhård boll rätt upp i krysset. Lindbergs leende var inte att ta miste på, han unnade sig några sekunder av njutning trots den lätt kaosartade halvleken. 2-4.

Och innan vi fick en välbehövlig paus var det inte långt borta att Becirovic fick sätta hattricket, dels via ett bra skott på mål, och dels via en hörna som kom av räddningen på hans eget skott.

Andra halvlek blev (spoiler alert) betydligt mer målfattig, men inte utan en hel del chanser för GAIS att utöka sin ledning. Hedlund kom fri framför mål men sköt ytterligare en boll till vänster om burramen. Amin Boudri kom fint på vänsterkanten med en boll till Friday som var rätt placerad men inte kunde styra bollen på mål.

Trollhättan var förståeligt nog inställda på att hitta kontringslägen, och de var inte obefintliga. En ambitiös cykelspark i 57:e stack ut i ansträngningarna för att bryta GAIS bollinnehav.

Efter 60 spelade var det dags att börja lufta andra spelare. Friday och Lindberg var färdiga för dagen, Axel Henriksson och Gustav Lundgren skulle få 30 plus tillägg. Minuterna senare fick GAIS en hörna och Hedlund fick en sista chans att utöka närvaron i målprotokollet men bollen gick på målvakten. I 74:e fick han se sig ersatt av Alexander Ahl-Holmström, och samtidigt bytte Chovanie Amatkarijo av Boudri.

Amatkarijo visade genast upp sig genom att peta fram vad som kunde blivit en perfekt boll för Ahl-Holmström, om inte en rödsvart försvarare kommit emellan. GAIS fortsatte att kontrollera spelet, och ju närmare fulltid klockan drog sig, desto längre ner sjönk Trollhättan. GAIS kämpade allt mer med att hitta luckor, ytor och rörelse i ett kompakt blockerat straffområde. Men Trollhättan hade inte gett upp! Målskytten Sener gjorde ett försök med ett kraftfullt skott som fick Krantz att sträcka ut, men ändå inte behöva nudda bollen.

Domare Oppong lade till fem minuter, och med tre av dem kvar fick dubble målskytten Becirovic kliva av, Harun Ibrahim klev på, och på den korta tid han fick så hann han med ett skott i stolpen. Men matchens sista pulshöjare svarade faktiskt hemmalaget för. En kontring, ett skott, en räddning av Krantz som gick till hörna. På hörnan satte FCT bollen i högra stolpen och GAIS kunde andas ut när Oppong därefter blåste i pipan.

Trots två insläppta mål kan GAIS nu glädja sig åt ett gruppspel i Svenska Cupen kommande år, viktiga tävlingsmatcher i februari och mars för att komma i rätt form inför säsongen.

Matchen i korthet:

Laget: Erik Krantz, Robin Wendin-Thomasson, Anes Cardaklija, Axel Norén, August Wängberg, Amin Boudri (Chovanie Amatkarijo 74'), Jonas Lindberg (Axel Henriksson 60'), Filip Gustafsson, Edvin Becirovic (Harun Ibrahim 90'), Lucas Hedlund (Alexander Ahl-Holmström 74'), Richard Friday (Gustav Lundgren 60')