2021 hade GAIS flicklag sin premiärsäsong och inför 2022 ska tjejerna bland annat börja spela på sjumannaplan i stället för femmanna. Vi har pratat med en av tränarna, Tom Steptoe, om läget i laget.
Hej Tom! Hur går det med uppladdningen inför säsong två?
- Det går bra! Vi är i full gång med försäsongsträningen, och i slutet av våren börjar seriespelet. Vi har fått in två nya spelare, så nu är vi elva tjejer totalt. De flesta är nu nio-tio år men vi har en tjej som fyller åtta och en som fyller elva. Vi välkomnar alltså fortfarande tjejer från åtta år till samma trupp.
Hur är känslan i truppen?
- Det är en jättebra grupp med väldigt go stämning och de har blivit bra kompisar. När vi fick in de nya tjejerna var alla i laget nyfikna på dem, och välkomnade dem på ett jättefint sätt. De är väldigt öppna och tycker att alla ska få vara med.
Tom Steptoe kommer från England och har bott i Sverige i tio år. Han började spela fotboll som fyraåring och som ungdomsspelare har han meriter från division 1. För fem år sedan tog han med sig sin då fyraåriga dotter till fotbollsskolan, där hon var enda tjejen.
- Jag och min sambo kikade först på lag som ligger närmare vårt bostadsområde, men vi tyckte ingen av dem erbjöd den typen av strukturerad och uppstyrd träning som GAIS fotbollsskola gjorde. Vi ville gärna att vår dotter skulle få spela fotboll mer på riktigt från början.
Sedan dess har Tom varit en av de drivande i att GAIS borde starta flicklag, och när det till slut blev verklighet fick han frågan om att bli tränare.
- Jag hade bara varit med och hjälpt till lite när min dotter var i fotbollsskolan, och plötsligt stod jag där med en egen grupp tjejer. Det är jätteroligt att träna dem, jag får verkligen energi av det. Jag tycker att alla som vill spela fotboll i GAIS ska kunna göra det, det ska inte göras skillnad på tjejer och killar. I dagsläget finns det inga tjejer i fotbollsskolan men skulle vi framöver få tillräckligt stort intresse, runt tio tjejer som är fem till sju år, hade vi kunnat skapa ett eget lag för dem på samma sätt som vi gör med killarna. Vi har gått ut med information på hemsidan och i sociala medier, men det har ännu inte gett så mycket.
Vad tror du måste till för att få fler tjejer engagerade?
- Det behövs mer än att det vi själva gör nu, i alla fall. Jag tycker styrelsen kunde jobba mer med att få ut den här informationen till medlemmarna - att det finns möjlighet för tjejer man känner att spela hos oss. Då tror jag vi skulle få in fler.
När vi pratade med Mikael Lindström om flicklaget för ett år sedan sa han att det viktiga med första säsongen var att sätta en bra organisation kring laget, samt att man fick spela en del första matcher och få en tydlig koppling till Gaisgården. Tycker du att ni lyckades bra med den planen?
- Ja, vi har bildat en kanonbra grund. Vi spelade runt tio matcher totalt i fjol och har haft både träningar och matcher på Gaisgården. Självklart vill man alltid ha in fler spelare, i vart fall två till hade varit perfekt. Det är ju oftast någon som inte kan vara med på match av olika skäl så att ha en målvakt och två hela sexor hade varit perfekt. Men vi kommer lösa det oavsett, för så länge man har två utespelare att byta av med fungerar det. De tjejer vi redan har är som sagt jättebra och det känns inte sannolikt att vi skulle bli färre. De är väldigt fokuserade och lyssnar noggrant på det vi ledare säger. Alla barn kan självklart sväva iväg i tankarna på en träning ibland, men de kommer snabbt tillbaka till det de är där för att göra. De tycker det är väldigt kul med fotboll.
Vad kommer ni möta för typ av lag i år?
- Vi kommer möta tjejlag från Göteborgsområdet som är ett år äldre än de flesta av våra, det vill säga tio-elva år. Vi tog det beslutet redan inför första säsongen eftersom vi ville att flickorna skulle få en utmaning från början, även om det självklart märks en viss skillnad mellan en åttaåring och en tioåring i längd, styrka, och så vidare. Skulle det visa sig bli för tufft skulle vi ändra på det tänket inför den här säsongen, men det gick väldigt bra! Vi vann lika många matcher som vi förlorade, så vi kör på samma plan i år igen.
Hur går matcherna till rent praktiskt?
- Man spelar en match åt gången och de är totalt ca en timme långa. Vi gör byten lite då och då så att alla tjejer ska få ungefär lika mycket speltid. Eftersom det är väldigt fullbokat på Gaisgården, det är ju över tjugo lag som håller till där, så kommer hemmamatcherna förläggas på vår ordinarie träningstid kl 09 på söndagar. Vi kommer spela på sjumannaplan i år, så därför är det viktigt att även träna på en sådan plan varje söndag. Tjejerna behöver få vänja sig vid den större planen och de större målen.
Vad vill ni uppnå med den här säsongen?
- Mitt mål, och kravet jag ställer, är att när vi är på match ska man kunna se vad vi har tränat på. Tjejerna ska veta vad de ska göra och det ska finnas ett passningsspel, det ska inte bara vara titta ner och springa med bollen. Förlorar vi sedan med 15-0 gör det absolut ingenting, så länge vi har gjort det vi ska. Då är jag nöjd. Förra säsongen kunde man verkligen se skillnad bara mellan första matchen och andra matchen. Att första matchen blev lite rörig är inte så konstigt eftersom det var första gången både för tjejerna och mig, men sen hade vi två träningar innan nästa match och till dess hade alla förstått vad de skulle göra. Då rullade det på riktigt bra.
- Sedan har vi pratat om att delta i någon cup, men eftersom det här är första säsongen med sjumanna blir det lite inträningssäsong och fokus på serien, att lägga grunden för spel på den nya planen. Cuper kan få komma senare.
Hur lägger ni upp träningarna?
- Det är viktigt för oss att göra grunden till allting rätt från start, då behöver man inte lära om senare. Fram för allt nu när vi ska ställa om till större plan, och det blir lite andra regler, behöver vi se till att lära dem det från början. Vi kommer exempelvis börja med inkast, vilket jag vill att de ska kunna göra på rätt sätt och inte slarva med. Passningsspel tränar vi på varje vecka, det är grunden i fotboll om du frågar mig. Kan man inte passa en boll kan man inte spela spelet. Det är verkligen häftigt att se tjejernas utveckling i passningsspelet, man märker att de själva mer och mer kan hitta luckor, se en löpning från en annan tjej och avgöra hur de ska slå bollen. Annars kan det ju vara ganska svårt att prata särskilt mycket taktik med barn i den här åldern, men jag har en tavla där jag brukar visa saker ibland och för en del av dem hjälper det att se det framför sig för att förstå bättre. Vi brukar avsluta träningen med match för att de ska få använda det vi har tränat på i praktiken, och lära sig positionerna på planen. Även om vi har flera tjejer som kan tänka sig att stå i mål, och inte lika många som vill spela back, är det viktigt för oss att alla testar på alla positioner och kan spela överallt.
Vilka moment brukar tjejerna tycka är roligast?
- Allt som innebär att de får tävla mot varandra. Dribblings-och springtävlingar är populärt.
Upplever du att tjejerna har getts samma förutsättningar och resurser som killarna under det första året?
- Ja, absolut. Jag lyfte bland annat att båda flicklagsträningarna behöver vara på Gaisgården för att kunna förvara allt material på samma plats, samt att vi behöver få träna på den större planen, och det har Kenneth och Mikael löst. Sedan har vi exakt samma regler vad gäller provträningsperiod för både killar och tjejer, att man får testa på en månad, åtta träningar. Sedan pratar man med barnet och föräldern om de vill fortsätta och avgör om de känns redo för match eller behöver träna lite till först. Jag lovar aldrig att man ska få spela match, utan man behöver först och främst visa engagemang och intresse för fotbollen och att träna. Ha fokus på träningen är ett krav, precis som att man behöver koncentrera sig i skolan. Jag skulle inte heller sätta någon på match som inte var redo, det är inte schysst varken mot barnet eller de andra i laget.
Om man känner en flicka som är intresserad, hur gör man?
- Det finns en länk på GAIS hemsida till ett formulär man fyller i, och sedan blir man kontaktad av Mikael. Det man behöver ha med sig till en första träning är fotbollsskor och benskydd.
- Om man vill hjälpa laget på något annat sätt är det också välkommet, exempelvis i form av sponsring eller stöttning, som att bara dyka upp på en match och heja. Det är ett nog så viktigt bidrag! Datum för våra matcher kommer finnas publicerade på akademins hemsida.
Slutligen, varför ska man som fotbollssugen flicka välja GAIS?
- För att det är bästa laget i stan! Vi har som sagt ett jättehärligt gäng och man kommer ha roligt med oss.
GAIS flicklag tränar kl 18 på onsdagar och 9 på söndagar.
Text: Johanna Ageborg