GAIS damer föll i derbyt mot IFK Göteborg (U)

Derbyt mellan Göteborgs två storklubbar slutade i en tung förlust för GAIS. Det dröjde hela 40 minuter innan hemmalaget lyckades spräcka nollan, men när det första målet väl kom, tog de över matchen. Trots GAIS tappra försök att försvara sig, vann blåvitt rättvist med 4-1.

2024-08-23 15:17

Hedda Seebass

A-laget Dam

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

I torsdags kväll ställdes GAIS mot serieledarna IFK Göteborg (U). Ute blåste regnet åt alla håll, men inne på Prioritet Serneke Arena räddades spelare och supportrar undan ruskvädret. Stämningen i Kviberg var förväntansfull och läktaren var fylld av GAIS trogna supportrar som visade upp klubbens grönsvarta färger, medan Änglarna lyste med sin frånvaro.

Matchens start var böljande med växlande spel och snabba omställningar. Båda lagen kämpade för att hitta stabilitet och ordning i spelet utan större framgång. GAIS visade tidigt vilja och skapade snabbt en första hörna som Kalméus försökte rikta mot en bestämt markerad Hedström. Därefter var det blåvitt som hade de första gedigna målchanserna. När hemmalagets vänsterytter efter en löpning på sin kant la in bollen i straffområdet hade det blivit farligt om IFKs nummer 11 hade kommit rätt till bollen. Strax därefter kom ett nytt läge för blåvitt som avfyrade ett skott mot GAIS mål. Larsson, som gjorde flera fina räddningar under matchen, stod helt rätt placerad.

Mycket av spelet bestod av rensningar från GAIS håll. Till och från gav det Engman bra bollar att löpa på i anfallet, men oftast resulterade det i att hemmalaget tog hand om bollen och fick möjlighet att börja om från sin backlinje. GAIS tvingades till att bli allt mer passiva och anpassa sig efter hemmalagets taktpinne.

Med en kvart kvar av första halvlek bröt höga protester ut från den övervägande grönsvarta läktaren. Domaren blåste offside i ett läge som troligen hade mynnat ut i mål för GAIS. En 1-0-ledning för grönsvart i det skedet hade givetvis kunnat ändra matchbilden markant. Istället var det IFK som spräckte nollan strax därefter. GAIS lyckades hålla tätt i 40 minuter, men efter gediget kämpande från båda håll kom tillslut ett inspel från högerkanten som resulterade i blåvitts första mål för matchen. Bara minuter senare utökades ledningen till 2-0 på kontring.

Andra halvlek fortskred som slutet av första. Blåvitt äntrade planen med mycket självförtroende och vilja och utökade sin ledning till 3-0 efter bara dryga fem minuter. På grund av tapp på mittfältet från GAIS håll hittade IFK mycket ytor att utnyttja till målchanser. Insatsen från grönsvart var tyvärr stundtals ganska slarvig, med missar både offensivt och defensivt.

Det var inte förrän under de sista 20 minuterna GAIS skapade några solida lägen. Belizel öppnade upp för ett antal målchanser, tillsammans med Kalméus, Wallgren och Svenninghed. Den nyfunna energin framåt ledde tillslut till ett reduceringsmål för grönsvart, när ett inspel från högerkanten nådde Wallgren. Efter lite plotter framför mål kunde hon trycka in 3-1. Blåvitt svarade dock upp direkt med en snabb omställning som resulterade i 4-1.

I slutminutrarna fick GAIS med sig en frispark i samband med att Wallgren fälldes strax utanför straffområdet. Kalméus klev fram och drog ett hårt skott mot mål som blåvitts målvakt räddade ut till en sista hörna för GAIS. Kalméus hittade pannan på Hedström, vars stenhårda nick tyvärr seglade ovanför mål.

Sammantaget var IFK det bättre laget. Deras tuffa närkampsspel och utnyttjandet av ytor blev avgörande. Med sin passiva roll i matchen tvingades GAIS spelare till många löpmeter och fick svårt att orka följa med i de snabba spelvändningarna. Trots trötthet och mycket fokus på försvar under matchens gång, höll grönsvart i och försökte skapa chanser fram till slutsignal. Spelmässigt blev det förlust, men supportermässigt vann GAIS överlägset. Stort tack till alla gaisare på plats!

Nästa match spelas på Ruddalens idrottscentrum nu på söndag den 25 augusti. Matchstart kl 17:00. Vi ses där!

Matchen i korthet:

Laget: Thea Larsson, Elin Hedström, Linnea Karlsson (Amanda Hermansson 54’), Jolina Strand, Kayla Dellmer (Tilde Svenninghed 69´), Filippa Marcelind (Ellinor Wallgren 55’), Vilma Johansson (Lisa Eriksson 45’), Isabelle Wallström, Maria Kalméus, Smilla Engman, Lava Marberg (Zara Belizel 45’)