GAIS akademi tar kliv i rätt riktning varje år och ser grönsvarta talanger utvecklas positivt. Men det finns mer att hämta säger Kenneth Gustafsson, ansvarig för de äldre akademilagen, och berättar idag om hur akademin kan bli ännu bättre och mer attraktiv.
Säsongen har inte bara avslutats för GAIS A-lag utan även GAIS akademi har nyligen spelat klart en lång och krävande säsong. De sista matcherna spelade två av akademilagen den 11:e december och vi har pratat med Kenneth Gustafsson, akademichef för åldrarna 15-19 år, om året som gått och hur framtiden ser ut.
Kenneth tog över som akademichef i GAIS 2018 efter att ha tränat GAIS U19. Sedan dess har arbetet fokuserats på att bygga en mer stabil akademi med en tydligare röd tråd genom akademilagen.
– Det är viktigt att skapa en verksamhet som är attraktiv. Framför allt handlar det om att få spelarna att se att vi arbetar på ett hållbart sätt i varje kull. Därför har vi arbetat fram en verksamhetsplan och en spelarutvecklingsplan som syftar till att utveckla spelarna på individnivå för att få dom att klara av att ta det där sista steget till A-laget, vilket är ett viktigt mål för Akademin. Bättre struktur hjälper oss också att få ambitiösa spelare att stanna kvar i organisationen.
Under året som gått har U19 laget spelat högsta nationella serien, U17 i näst högsta nationella serien, U16 i den högsta nationella serien och P15 spelar i den högsta lokala serien. Kenneth påpekar dock att som lag är det kanske inte lika viktigt med resultaten utan det handlar om att kunna jobba kontinuerligt med de olika delarna hos individerna för att de ska kunna ta nästa steg.
– Därför är det till exempel viktigt att vi får ha kvar våra tränare under en längre period så att de utvecklas med verksamheten. Den kontinuiteten leder i sin tur till att spelarna får förtroende för det vi gör och det ger också ordning och reda samt en större jämnhet mellan kullarna. Samtidigt som vi utvecklats i det här finns det mycket att göra för att få fler spelare att kunna ta sig till A-laget och på riktigt slå sig in i truppen och startelvan som är huvudmålet. Bland annat överföringen från U-lag till A-lag behöver förbättras.
– I U-lagen är du oftast ganska överlägsen. Sen när du kommer upp till A-laget, som flera gjort, hamnar du längst bak i ledet och oftast tar det ett tag innan du börjar ta för dig och komma ikapp. En del i att underlätta steget har varit att en ledare från akademin med särskilt ansvar för de yngre spelarna är med på ett par av A-lagets träningar i veckan. Under 2019 och 2020 var det jag som hade den rollen och under 2021 har det varit U19 huvudtränaren Alexander Severins ansvar.
– Vi som har sett GAIS A-lags matcher har fått se flera ungdomar vara med både i truppen och på planen, till exempel Harun Ibrahim (03) Nuha Jatta (03) och Donat Zejnullahu (03).
Utöver dom har flera unga spelare tränat med A-laget och en del av dom såg vi redan på försäsongen med a-lagets försäsongsmatcher där vi lär se dom igen. Bland annat Theodore Persson (03), som skrev ungdomskontrakt för några år sedan och stänkte in ett drömmål mot Norrby i säsongspremiären. Fabian Björklund (03), som även han skrivit ungdomskontrakt, och Nikola Jelacic (02) har figurerat regelbundet
med ena foten i a-lagsverksamheten framförallt genom spel i U21 serien.
– Nikola är en ytterback med bra passningsspel och teknik som sina främsta egenskaper, Fabian en lojalt arbetande mittback med bra fysik och goda ledaregenskaper medan Theo har sina främsta egenskaper i spelförståelse, passningsspel och teknik.
– Utöver de nämnda killarna finns det flera intressanta spelare som kommer att slå igenom inom de närmaste åren. Från 06-generationen har vi några spelare som ligger långt fram och ett par av dem kommer vara med i U19 redan nästa år.
– Vi signerade också avtal nyligen med de två 05-orna Hampus Bryngelhed och Anes Cardaklija som klubben tror mycket på. Sen vill jag också nämna att det finns flera spelare utöver de som vi skrivit avtal med som mycket väl kan ta stora kliv nästa år och bli högaktuella. Det händer mycket i den åldern när spelare har en hög ambition och motivation till att lära sig och träna.
Hur har det gått för de olika lagen då?
– U19 hade det tufft med många uddamålsförluster som tyvärr satte sig på självförtroendet. Spelmässigt gjorde laget flera bra insatser, men saknade framför allt ett effektivt omställningsspel och att omsätta skapade chanser till mål. De slutade näst sist i sin serie och spelar nästa år i den nya P19 Superettan.
– U17 gjorde genomgående under året starka prestationer och tog sig upp i P17 Allsvenskan vilket är väldigt roligt. Samtidigt är det en stor skillnad på serienivåerna och det kommer vara en omställning för den nya kullen då flera i årets trupp flyttas upp till U19.
– U16 spelade första året i en nationell serie och mötte bra motstånd. Laget kom 5a i sin regionala grupp och gick till B-slutspel som de till sist tog hem. P15 spelade i den högsta lokala serien och slutade till sist på en tredjeplats. Men det är återigen viktigt att understryka att lagens resultat inte är det primära utan individens utveckling. Serietillhörighet och avancemang är därför främst viktigt för att spelarna skall sättas
i en utmanande matchmiljö.
På Kenneths tid var det inte lika uppstyrt i akademin, trots att det utifrån kan ha sett ut som att GAIS lyckades bättre med att få fram unga spelare till att spela i A-laget. Bland annat Kenneth själv.
– När jag själv kom fram i A-laget låg vi i även då i en lägre serie (dåvarande division 2) och det underlättade att så småningom ta en plats trots att det tog ganska lång tid att bli ordinarie på riktigt.
– En lång säsong har slitit på flera och det har i viss mån påverkat verksamheten men de flesta tränare är klara för nästa år, även om vi fortfarande skulle önska någon roll ytterligare i något av lagen. Trots viss osäkerhet kring akademin och hur den påverkas av nedflyttningen är Kenneth optimistiskt även om vissa öronmärkta pengar, som exempelvis SEF bidragen försvinner.
– Jag tycker vi tar kliv varje år och vissa saker kan vi verkligen göra bättre som inte kräver pengar. Men vi hade gärna hade haft ytterligare en plan uppe på Gaisgården samt erbjuda våra fantastiska tränare lite bättre förutsättningar för att kunna ta riktigt stora steg. Det är ju dock lite större investeringar som kräver pengar.
GAIS akademi väl rustad inför 2022 och vi ser fram emot att få följa utvecklingen och hoppas få se fler grönsvarta talanger i positiv utveckling.
Text: Mikael Engelbertsen