Förlust mot Elfsborg i Borås

GAIS anlände till Borås med dubbelvinster mot AIK i ryggen, framgångar som dock följdes av en svag insats (och förlust) hemma mot IFK Norrköping. Prestationen mot IF Elfsborg var bättre men tyvärr slutade det hela med Atleternas andra raka nederlag i Allsvenskan. Matchfoto: M Josefsson & L Ekström.

2024-08-12 9:30

Andreas Bolander

A-laget Herr

Foto

“Fidde” Holmbergs mannar kom till spel med nyzeeländske OS-spelaren Kees Sims mellan stolparna, istället för Mergim Krasniqi som tyvärr tvingades utgå skadad i samband med mötet mot Norrköping. Vad gäller laguppställningen i övrigt kunde bland annat noteras att Amin Boudri gjorde sin fjärde allsvenska start för säsongen, att Robin Wendin Thomasson var tillbaka på vänsterbacken efter sin sjukdom och att Harun Ibrahim intog det centrala mittfältet.

På andra sidan ett Elfsborg som hade visat nyfunnen och fin form sedan Oscar Hiljemark i juli tagit över Jimmy Thelins plats på tränarbänken. Samtidigt kom laget till match från ett besök vid Adriatiska havet där man på torsdagskvällen spelat 1-1 mot kroatiska HNK Rijeka i Europa League-kvalet.

Skulle vi få se ett tröttkört hemmalag denna (delvis) soliga eftermiddag på Borås Arena? Nja, snarare var det inledningsvis det grönsvarta gänget som inte alls kom upp i sina positioner minuterna efter avspark, och redan i den åttonde minuten ringde klockan då Hulth hittade yta på vänsterkanten. En enkel passning in i boxen till Baidoo som ostört kunde rulla in bollen bakom Sims. Då var det redan tredje eller fjärde gången som Elfsborg, till synes utan besvär, hade hittat farliga lägen.

Vi hade inte varit i närheten av ett grönsvart anfall förrän den trettonde minuten och då lyckades GAIS producera en hörna och på den hörnan, levererad av Wendin Thomasson, nådde Ahl Holmström högst för att knoppa in 1-1 inför den talrika folksamlingen av grönsvarta supporters bakom målet. Är fotbollen logisk? Nej.

Efter det överraskande kvitteringsmålet fick vi se ett modigare och mer spelglatt GAIS. Elfsborgs totala dominans förvandlades till en jämnare match. Bortalaget vågade hålla i bollen mer och fick också till en del lägen framför Isak Pettersson, inte minst genom att återkommande söka bollar på en djupledslöpande Ahl Holmström.

Samtidigt fortsatte spelskickliga Elfsborg vara ett hot i offensiva lägen. Sims räddade exempelvis ett friläge för Jalul Abdullai efter knappa halvtimmen. Några minuter senare återtog hemmalaget ledningen på ett för GAIS olyckligt sätt. En misslyckad bortrensning precis framför mål ställde Sims totalt och bollen rullade retfullt in i fel nät.

Den andra halvleken började ungefär som den första, nämligen med kommando för hemmalaget, men den här gången tog det inte lika lång tid för GAIS att flytta upp laget och jämna ut spelet. Kring timmen spelad hade först Celik och därefter Ahl Holmström farliga nicklägen som kunde ha resulterat i ett kvitteringsmål.

I den 66:e minuten fick GAIS ytterligare hjälp i sin kvitteringsjakt då anfallaren Ahmed Qasem fick en tidig dusch efter sitt andra gula kort. De grönsvarta kunde alltså inrikta sig på anfall med en man mer på planen. Matchbilden blev därefter. GAIS förflyttade spelet till Elfsborgs planhalva och försökte framför allt hota hemmaförsvaret med en mängd inlägg mot boxen. Elfsborg, som hade hamnat i en liknande situation i bortamötet mot Rijeka och klarat 1-1, stod dock emot bra. De var trygga i sina defensiva positioner och lyckades nicka eller sparka bort bollen varje gång en boll närmade sig straffområdet.

GAIS gjorde en kämpainsats men hittade tyvärr inte nyckeln för att öppna det låga motståndarförsvaret. Istället råkade laget ut för en utvisning på Kees Sims i den fjärde tilläggsminuten. Den högt stående målvakten stoppade en omställning på mittplan men hade oturen att få bollen på sin utsträckta arm i samband med att han slängde sig. Stora protester från bortaklacken men domare Kristoffer Karlsson följde regelboken och visade rött kort för Sims. Det innebar att Axel Norén fick ta på sig målvaktshandskarna under de få minuter som återstod, dock utan att behöva göra något ingripande.

Två raka förluster för GAIS, för första gången denna spännande allsvenska säsong. Det blev en moloken resa tillbaka till Göteborg.