Förlust för damerna i DM-matchen mot Örgryte IS

Det var en otroligt stor utmaning som väntade när GAIS ställde upp mot division 1-laget Örgryte IS i semifinalen av DM. Trots att Örgryte tog en rättvis seger med 7–1, var GAIS insats ingenting annat än beundransvärd. Matchfoto: Kewin Bertilsson

2024-09-18 12:57

Hedda Seebass

A-laget Dam

Foto

Det var en på förhand tuff uppgift för GAIS damer att möta ett lag från division 1, och Örgryte öppnade som väntat matchen starkt. De satte direkt press på det grönsvarta försvaret som kämpade för att hänga med i det höga tempot och de snabba omställningarna. 1-0-målet gjordes redan i den sjunde minuten genom ett inlägg som slank in bakom Larsson i GAIS-målet, men därefter dröjde det innan nästa mål kom.

Trots det tidiga bakslaget visade GAIS på en enorm vilja. Kort efter målet skapade de sitt första anfall, när Kalméus rullade ut bollen till Marberg som testade målvakten med ett fint inlägg. Därefter syntes glimtar av försök till fint spel från GAIS, men de lyckades tyvärr inte skapa några målchanser. Istället låg fokuset på försvar, där de höll emot bra trots ett starkt pressande Örgryte. Många brytningar blev avgörande, och grönsvart lyckades flera gånger spela sig ur tuffa situationer. Varje gång jublades det från publiken på bortastå.

Det var först i 33:e minuten som ÖIS gjorde sitt andra mål genom ett hårt skott i bortre krysset. Direkt därefter utökade de sin ledning till 3-0 efter slarv i uppspelsfasen av GAIS. Larsson gjorde en kanonräddning men returen gick dessvärre in. Efter två snabba mål av Örgryte kom matchens höjdpunkt, när Belizel svarade med en enastående prestation. Efter en mottagen långboll vände hon bort två av Örgrytes försvarare innan hon skickade in bollen i mål och reducerade till 3-1.

Trots en nytändning för grönsvart efter målet, lyckades Örgryte utöka sin ledning ytterligare innan halvtidsvilan. Larsson drog ner hemmalagets anfallare i samband med en rensning, vilket ledde till ett gult kort för GAIS målvakt och en frispark för ÖIS strax utanför straffområdet. Frisparken gick via muren och in i nät, vilket innebar att ÖIS gick till vila med en 4-1-ledning. Trots underläge kunde även GAIS gå in i paus med huvudet högt efter en mycket stark insats.

Andra halvlek präglades av ett något tröttare grönsvart lag, men supportrarna var på tårna och lyfte spelarna med sång och hyllningar fram till slutsignal. Duvald Karlsson hade som vanligt ruljans på bytena, men många av spelarna kämpade hela vägen. Däribland Dellmer som under andra halvlek tog en mer defensiv roll, och tillsammans med Strand utmärkte sig för sitt fysiska spel. Det ställde till det för Örgryte, som sällan kom igenom. Det gedigna försvarsspelet från GAIS håll resulterade i att även 5-1-målet gjordes genom ett distansskott.

När Wallgren kom in blev hon en viktig byggkloss i det anfallsspel som GAIS stundtals lyckades få till, men ÖIS fortsatte att styra spelet. En snabb kontring i 60:e minuten ledde till hörna för hemmalaget. Efter mycket trassel i målområdet gick bollen i nät.

Dryga tio minuter senare sprang ÖIS anfallare förbi flera GAIS-spelare innan hon rullade in bollen mellan benen på Larsson och fastställde slutresultatet 7-1. Trots målfest för Örgryte, gav GAIS aldrig upp. De fortsatte att skapa chanser, inklusive ett ribbskott från Kalméus som var nära att resultera i ytterligare reducering.

Slutresultatet blev rättvist, men GAIS har all anledning att vara stolta över sin prestation. Att stå emot ett så pass överlägset motstånd och ändå skapa flera lägen, vittnar om en stark laganda och ett jävlar anamma. Trots förlusten blev matchen en lärdom och seger för GAIS i många andra avseenden.

Nästa match spelas redan imorgon, torsdagen 19 september på Landvetter IP. Matchstart kl 20:15. Vi ses där!

Matchen i korthet:

Laget: Thea Larsson, Elin Hedström, Jolina Strand (Tilda Salmeron 70’), Amanda Carlsson (Linnea Karlsson

62’), Kayla Dellmer, Lisa Eriksson (Tilde Svenninghed 36’), Isabelle Wallström, Maria Kalméus, Filippa Marcelind (Ellinor Wallgren 61’), Lava Marberg, Zara Belizel (Elin Pernsved 70’)