Får Anders ”Puma” Holmberg plats i Alla tiders GAIS?

2020-06-02 2:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Har du förträngt ”Pumas” reflexräddningar från nära håll kring millennieskiftet? Eller är du kanske för ung för att ha upplevt dem? Här följer i så fall en redogörelse kring GAIS förstemålvakt mellan åren 1999–2004, Anders ”Puma” Holmberg.

Anders ”Puma” Holmberg är som du eventuellt redan sett en av spelarna som är nominerade till Alla tiders GAIS och du hittar hela listan via denna länk. Du röstar fram dina favoriter på gaisare.se via denna länk samtidigt som du köper planschen med de spelare och tränare som röstas till att pryda denna unika GAIS-produkt.

Holmberg inledde sin fotbollskarriär i Mölnlycke IF innan han via ett depåstopp hos Öis kom till Grönsvart inför säsongen 1999. GAIS, som precis avancerat från dåvarande division 2 (motsvarande division 1 idag) och upp i andradivisionen, hade fram till dess haft Håkan Ericsson som ordinarie målvakt men ”Frösö-Frasse” som han också kallades fick snällt rätta in sig i ledet och förflytta sig till bänken då Anders Holmberg blev det givna valet mellan stolparna – något han också skulle förbli under i stort sett hela sin GAIS-karriär.

Den som minns säsongen 1999 vet också att det här var en av de festligare GAIS-säsongerna de senaste 30 åren. Trots att klubben var nykomling och förväntningarna inte särskilt höga på förhand dundrade GAIS på som en ångvält och ledde serien länge och väl, något som Holmberg hade stor del i.

BK Häcken lyckades förvisso knipa seriesegern men en andraplats innebar kvalspel mot allsvenska och favorittippade Kalmar FF. 2-1 på gamla Gamla Ullevi och 1-1 på numera mindre aktuella Fredriksskans i grönsvart favör gav kvalsegern – det var ”makrillar, kval och gröna raketer” i bokstavlig bemärkelse och GAIS hade gått från tredjedivisionen till Allsvenskan inom loppet av två år.

Den dåvarande 23-åringens målvaktsspel som varit en starkt bidragande orsak till 1999 års succé präglades hela karriären av snabba reflexer och vad som stereotypt ofta kallas ”en bra linjemålvakt”. Med sina ringa 182 cm är han en av relativt få målvakter som tagit sig hela vägen till förstaposten i Allsvenskan men det Holmberg eventuellt saknade i luftrummet kompenserade han med linjespelet och inte minst frilägesräddningarna – något som blev hans kanske allra starkaste adelsmärke under karriären.

Om -99 hade varit roligt blev år 2000, milt uttryckt, inte roligt. Anders Holmberg, som genom sitt atletiska målvaktsspel snabbt kom att få smeknamnet ”Puma”, fick under säsongen bekänna färg för ett GAIS som förmodligen varken var redo för högstadivisionen eller hade en optimal truppdynamik.

Den blonde och kortklippte målvakten i sin bylsiga, ljusgråa målvaktströja (så här såg tröjorna ut på den här tiden) med nummer 12 på ryggen var en av de få ljusglimtarna under år 2000 men trots hans målvaktsspel åkte GAIS ur Allsvenskan direkt. Pumas insatser hade dock inte gått obemärkt förbi – vinnaren av 2000 års Hedersmakrillen hette Anders Holmberg.

När 2000 övergått i 2001 hade truppen bytts ut i enorm utsträckning – till och med med GAIS-mått mätt. Till premiären var Puma plötsligt petad och GAIS fick en bedrövlig inledning på säsongen. Trots både Puma tillbaka mellan stolparna och ett Gravem & Viljanen–boostat GAIS under hösten åkte Makrillarna ut med minsta möjliga marginal.

Den som argumenterat för att målvakten var för bra för tredjedivisonen vid den här tidpunkten hade förmodligen inte haft fel. Men Puma blev kvar och utgjorde nu en del av det riktiga fundamentet i GAIS tillsammans med spelare som varit med på hela resan både upp och ner i divisionerna så som Ivan Ottordahl, Lars-Henrik Enered och Magnus Jacobsson.

2002 blev ännu ett år där GAIS vaknade lite för sent men under 2003 fortsatte Mathias Gravem med att löpa ifrån långsamma mittbackar medan Holmberg spikade igen i motsatt riktning av planen. Den stora nyckeln blir näst sista omgången när GAIS slår Ljungskile i en seriefinal efter mål av Stefan Vennberg och hållen nolla från Puma inför mäktiga 8098 åskådare på Gamla Ullevi i september 2003.

Dubbla 2-1-segrar mot Mjällby några veckor senare i kvalet ger GAIS återigen en plats i eliten till säsongen 2004 – en säsong som också skulle bli Pumas sista. GAIS ville förlänga men efter att ha redan värvat in Dime Jankulovski tackade Puma nej till förslaget och gick istället till Västra Frölunda.

Ett kort gästspel i Grönsvart som backup under 2006 kom i praktiken att avrunda både Pumas GAIS-karriär och hela fotbollskarriären på elitnivå. Under Anders Holmbergs sejour i GAIS hann han bland annat med 155 matcher, dubbla serieavancemang och Hedersmakrillen år 2000 – men framför allt: en uppsjö av briljanta utrusningar och frilägesräddningar. Räcker det för en plats i Alla Tiders GAIS?

Text: Linus Ahlgren

Alla tiders GAIS

Hjälp oss att utse Alla tiders GAIS, ett grönsvart lag med en spelare från varje decennium som vi spelat elitfotboll. Välj dina favoriter från listan av 77 nominerade spelare och 10 tränare via denna länk.

De spelare som får flest röster kommer sedan att förevigas på en affisch (50×70 cm) av duktige tecknaren Henrik Andersson. Du köper affischen och lämnar dina röster på gaisare.se via denna länk. Affischen produceras under sommaren och är färdig för levereras i augusti.

Tack för att du stöttar GAIS.

Läs också:

Alla tiders GAIS – nu kan du köpa din plansch och rösta

Kamp om positionerna i Jonas Anderssons Alla tiders GAIS

Agneta Svensson: Karl-Alfred var given i mitt lag

Kommer Tjärpapp med i Alla tiders GAIS?

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER