130 år med GAIS - Guldregn över grönsvart 1919 & 1922

Det här var fem år innan svensk idrotts flaggskepp, Allsvenskan i fotboll, hade kommit igång. GAIS, “det käcka göteborgslaget” (enligt en benämning i dåtida press), ställdes mot starka Djurgårdens IF, en klubb med tre relativt färska SM-titlar (1912, 1915, 1917) i bagaget.

2024-07-25 9:35

Andreas Bolander

Klubben

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

1919 är ett fundamentalt årtal i svensk historia. Det var då som kvinnor - inte ett år eller en dag för tidigt! - fick allmän rösträtt och blev valbara till nationens riksdag. Det var också tiden för den spanska sjukan som härjade i Europa, en farsot som skulle skörda omkring 20 miljoner dödsoffer på vår kontinent.

I sammanhanget är det naturligtvis futtigt att tala om fotboll men nu är vi en gång för alla gaisare och vi kan helt enkelt inte låta bli att minnas anno 1919 för en annan viktig historisk händelse: GAIS första SM-guld.

Det här var fem år innan svensk idrotts flaggskepp, Allsvenskan i fotboll, hade kommit igång. Därför avgjordes kampen om SM-guldet fortfarande genom en regelrätt cupturnering med final på klassiska Stockholms Stadion, endast sju år efter att arenan fått agera värdskap för de olympiska spelen. GAIS, “det käcka göteborgslaget” (enligt en benämning i dåtida press), ställdes mot starka Djurgårdens IF, en klubb med tre relativt färska SM-titlar (1912, 1915, 1917) i bagaget.

Rune Wenzel

Finalen avgjordes den 19 oktober med en vacker höstsol som vittne och dessutom med 12 000 åskådare på läktarna. Solen, ja. Enligt dåtidens skribenter var den inte helt obetydlig i sammanhanget. Djurgården förlorade nämligen slantsinglingen och tvingades till spel med solen i ögonen under första halvlek. “Detta kanske avgjorde matchen”, förkunnade Svenska Dagbladets kommentator. Vi kan alltså konstatera att diverse bortförklaringar från olika håll i samband med självklara GAIS-vinster inte bara hör nutiden till. Det existerade även för över hundra år sedan.

Arvid Bergman
Arvid Bergman

Mötet på Stadion mynnade nämligen ut i en självklar och solklar GAIS-seger som skulle innebära klubbens första SM-guld. Redan efter en knapp kvart hade Atleterna skaffat sig en 2-0-ledning. Den vindsnabbe högeryttern Rune Wenzel vinklade in det första målet i den sjunde minuten. Wenzel, även känd för sina vassa inlägg, assisterade sedan till tvåan då han skickligt hittade centern Arvid Bergman framför mål.

Fritjof Hillén

Djurgårdaren Ragnar Wiksell skapade onödig spänning när han reducerade via en frispark en kvart efter paus. Men det här var Atleternas dag. Inom loppet av tre minuter, i den 72:a och den 75:e, gick GAIS ifrån till 4-1 och säkerställde segern. Arvid Bergman noterade sitt andra mål för dagen genom att utnyttja ett misstag i motståndarförsvaret. Den placeringssäkre backen Fritjof Hillén, som med tiden skulle representera det svenska landslaget i bland annat OS, satte den så kallade spiken i kistan med en straff. GAIS var svenska mästare i fotboll! “Gaisarna voro värda sin seger”, konstaterade Svenska Dagbladets krönikör. “Efter matchens slut hurrade publiken till och med”.

Men SM-titeln 1919 är också en påminnelse hur små marginalerna kan vara i det här spelet. GAIS hade enkelt avfärdat göteborgskollegan IK Virgo med 5-0 i sin första cupmatch men i den påföljande omgången höll det på att sluta riktigt illa. Underläge 0-1 i Halmstad mot IS Halmia, de grönsvarta var på väg bort när Arvid Bergman, han med de två målen i finalen, kvitterade från en besvärlig position.

Bror Carlsson

Istället för tidigt respass fortsatte marschen mot guldet. GAIS vann enkelt omspelet mot Halmia med 3-0, noterade samma siffror mot ingen mindre än IFK Göteborg i åttondelsfinalen och slog ut IFK Norrköping i kvarten med 3-1. Det bäddade för rena uppvisningen inför 5 000 åskådare på Ullevi i semifinalen: hela 7-1 mot Hälsingborgs IF (enligt dåtidens stavning med “ä”).

GAIS hade etablerat sig i den absoluta fotbollseliten. Det skulle bekräftas tre år senare när Atleterna åter kämpat sig fram till en SM-final på Stadion i Stockholm, den här gången mot Hammarby IF, och ånyo blev det en avslutning med guldkant för de grönsvarta. Den stora hjälten 1922 hette Bror Carlsson. I semifinalen gjorde han bägge målen i förlängningen när GAIS till slut fick stopp på Djurgården (4-2). I finalen gjorde han samtliga tre mål i 3-1-segern mot Hammarby. “Brollan”, så löd hans smeknamn, skrev alltså för evigt in sig i GAIS-historien genom att med fem mål på raken styra laget mot ännu en nationell titel.

GAIS bärgade två guld på tre år. Ett par säsonger senare (1924-25) var det, som sagt, dags för den allra första allsvenska serien. Det skulle utveckla sig till en annan vacker grönsvart historia som vi lär få tillfälle att återkomma till.

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER