0-0 när GAIS mötte serieledarna Malmö FF

När GAIS tog emot den Allsvenska tabellettan Malmö FF hemma på Gamla Ullevi bjöds det på en av säsongens bästa grönsvarta prestationer. Det var spänning och hög stämning i septemberkvällen och GAIS kämpade in i det sista för att ta ledningen. Matchen slutade dock mållöst.

2024-09-19 16:00

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Under en spektakulär solnedgång tog GAIS emot Malmö FF hemma på Gamla Ullevi under onsdagen. Stämningen bubblade och läktarens vackra sång hördes långt ut i Göteborgskvällen. Redan från start var det ett intensivt och hårt spel som gällde där grönsvart inte gav skåningarna någonting gratis. GAIS var i storform under hela matchen och de satte ribban högt när Henriksson i andra minuten jobbade sig fram till kortsidan och passade bakåt till Celik som nickade precis utanför.

När Malmö försökte sig på ett anfall backade hela GAIS hem och bjöd Allsvenskans ledande lag på ett motstånd som tycktes förvåna gästerna. Det var GAIS som stod för majoriteten av första halvleks och hela matchens avslut. De flesta skott gick strax utanför målet, men det fanns även några pärlor rakt på. Bland annat då Celik i nionde minuten skickade bollen rätt i nätet, tyvärr ögonblicket efter att domaren blåst för offside.

Framåt pressade Ahl Holmström, Lundgren och Henriksson spelet högt. Åberg styrde från mittfältet och kunde bredda spelet så att resterande spelare kunde ställa sig i vägen för Malmös spelidé. Motståndarna var skickliga, de jobbade metodiskt från lugnt passningsspel till snabba omställningar och Malmö tvingade GAIS att hela tiden vara på tårna. Men GAIS gjorde detsamma mot det blåvita bortalaget.

Även hemåt visade grönsvart ett stabilt försvarsspel och ett fenomenalt hemjobb. Celiks närvaro på vänsterkanten visade tidigt varför han är en nyckelspelare i matcher som denna med sin erfarenhet och pannben. Norén likaså i backlinjen där han som vanligt inte var rädd för att ta de fysiska närkamperna. Milovanovic var en annan som jobbade både framåt och hemåt med en sådan intensitet att han tycktes vara överallt där något hände. Kämpaviljan strålade ur samtliga spelare och flera gånger kunde de nå avslut mot, eller strax utanför, mål.

Malmös avslut var få i första halvlek, men tidigt i andra halvlek upptogs ett par minuter av kaos i GAIS målområde där det verkade som att bortalaget skulle ta ledningen. Det kom flera skott av Malmö i tät följd utblandade med ett par hörnor. En nick mot GAIS mål kunde Norén valla i ribban och bort, ett skott nickade Ibrahim bort och slutligen lyckades Krasniqi boxa undan bollen och äntligen avbryta den nagelbitande situationen.

I mitten av halvleken skärpte Malmö till sitt spel, det blev hårdare och anfallen mer fokuserade. De fick några avslut varav ett par i närheten av målet, men grönsvart mötte detta med lika hård press tillbaka. GAIS hade dock tillräckligt med is i magen för att stundvis låta Malmö rulla boll ostört, eller själva sänka tempot, göra en halvhalt och hämta andan när de hade bollkontroll.

Beckman var en klippa i försvaret som gång på gång utnyttjade hela sin längd för att skicka eller nicka bort bollar som kommit för nära buren. Lundgren vägrade lägga sig hur många skåningar som än försökte stoppa honom och Ahl Holmström gav allt hela tiden. Milovanovic fortsatte att kriga både outtröttligt genom hela matchen och hans insats både skyddade buren och skapade lägen. Vid ett sådant tillfälle kunde han göra ett fint inlägg till Henriksson som i sin tur sköt stenhårt rakt på mål, ett skott målvakten lyckades rädda.

Frej, som bytts in, spelade stabilt lika intensivt framåt som hemåt längs hela vänsterkanten. Ibrahim flyttades upp till mittmitt där han störde MFF genom att ge sig på dem från alla håll. I 93:e minuten byttes Friday in för sin Allsvenska debut efter att ha varit frånvarande ända sedan början av fjolårets säsong i Superettan. Han gjorde många löpningar och kunde flera gånger valla ut bollen med hjälp av en malmöit till hörna eller inkast.

Det var dock inte GAIS dag på målfronten och när Lundgren framåt slutet av matchen drev igenom Malmös försvar och passade Amatkarijo, som kunde sätta den rakt i mål, viftade redan linjedomaren med flaggan för offisde.  Läktarna kokade och det var frustration över två bortdömda mål blandat med glädje över att makrillarna på plan fortsatte ge 110%. GAIS spel fungerade, både defensivt och offensivt och laget arbetade tillsammans för att visa att de faktiskt hör hemma i toppen av den svenska eliten.

Det var en på det hela en stark insats av hela grönsvart där de klev upp mot Sveriges på pappret bästa lag utan tillstymmelse till rädsla. Vilan inför nästa match blir kort och redan på söndag tar de emot Djurgården hemma, därefter väntar ett bortaderby mot IFK Göteborg.


Matchen i korthet:

Laget: Krasniqi - Wängberg, Norén, Beckman, Ibrahim (Gustafsson 89’) - Henriksson (Frej 67’), Åberg (Amatkarijo 67’), Milovanovic - Lundgren, Ahl Holmström (Lindberg 89’), Celik (Friday 83’)

Varningar (i GAIS): Henriksson 48’

Publik: 8 470 (bara gaisare)

No items found.

LÄS FLER RELATERADE NYHETER