Ni kan förmodligen redan berättelsen vid det här laget – Gravem dök upp i ett krisande GAIS sensommaren 2001 och fyra baljor i debuten gav GAIS en 5-0-seger. Mathias blev till ”Messias” och den vindsnabbe forwarden kom att bli en av 2000-talets allra mest ikoniska gaisare. Tar Mathias Gravem en anfallsplats i Alla Tiders GAIS?
Mathias ”Messias” Gravem är som du säkert redan sett en av spelarna som är nominerade till Alla tiders GAIS och du hittar hela listan via denna länk. Du röstar fram dina favoriter på gaisare.se via denna länk samtidigt som du köper planschen med de spelare och tränare som röstas till att pryda denna unika GAIS-produkt.
Epitetet som jojoklubb har GAIS ofta brottats med. Inte var det direkt mindre aktuellt runt millennieskiftet. Efter att GAIS gått från dåvarande division 2 till Allsvenskan på två säsonger inför år 2000 hade man också lyckats trilla ur högstaserien direkt.
Den nybildade riksserien Superettan var tänkt att bli någon form av fallskärm för en klubb och ett GAIS i skridande negativ utveckling inför 2001. Det blev inte riktigt så. Lennart Ottordahl hade sparkats efter den allsvenska säsongen och in kom Kent Kierdorf. Därtill byttes spelartruppen ut till mer än hälften.
Våren blev en katastrof och GAIS sladdade på nedflyttningsplats. Var det något som stod ut extra mycket i negativ bemärkelse var det målproduktionen. Innan sommaren var över hade GAIS sparkat Kierdorf och tillbaka i plastbåset vid sidlinjen på gamla Gamla Ullevi var återigen Lennart Ottordahl. Kunde han få fart på anfallsspelet?
Lennarts son, Ivan, som också kom att bli en profilerad GAIS-spelare med åren, hade lyfts upp från mittfältet till att agera spjutspets och Ottordahl den yngre lyckades under Superettan 2001 trots allt mäkta med nio mål. Men någon forward var han ju inte.
Fart på målskyttet
Klubben behövde anfallsförstärkning. Från Port Vale och de brittiska öarna hämtades Ville Viljanen in och på lån från IFK Norrköping fick GAIS tag i Mathias Gravem. Medan Viljanen var en urtypisk targetspelare med sin tyngd och storlek var Gravem den raka forwardsmotsatsen med begränsad storlek men desto giftigare i djupled.
Man behövde inte precis vara anglofil för att inse hur väl dessa två rimmade med en klassisk 4-4-2-anfallsduo. Efter tre raka matcher utan en enda boll i motståndarnas nät ställdes GAIS mot IFK Malmö på bortaplan i Viljanen och Gravems debut. 90 minuter senare hade GAIS inte bara gjort ett, två eller tre mål. Nej, man hade gjort fem mål. Mathias Gravem stod för fyra och Viljanen givetvis för det femte i 5-0-segern nere i Skåne.
Succén var en faktor. Mathias blev till Messias och samma höst skulle Gravem hitta nätet totalt nio gånger på tolv nittiominutare. GAIS ryckte upp sig allt mer och Lennart Ottordahls lag blev något helt annat än vad man hade varit under Kierdorfs ledning i början på året.
Trots en 1–0-seger på bortaplan i sista omgången räckte inte GAIS hela vägen fram. Klubben åkte ur Superettan 2001 på målskillnad och en andra degradering på två år var nu ett faktum.
Supportrarnas bidrag
Gravem hade kontrakt med allsvenska IFK Norrköping även över 2002 och efter hösten i GAIS fanns det knappast någon som tvivlade på att anfallaren höll toppklass i Superettan – minst. Det avtryck den blivande GAIS-ikonen ”Messias” gjort skulle dock inte underskattas. Trots att division 2 och Gravems sportsliga ambitioner inte var en perfekt match fanns det annat som drog i honom.
Gaisare satte snabbt ihop listor med namnunderskrifter – upp mot 700 personer skrev under att de ville ha Gravem kvar i Grönsvart. Övergångssumman, 225 000 kr, som Norrköping krävde samlade även den gaisare på egen hand ihop till. Som om det inte var nog var det även fullt pådrag i brevinkastet hemma hos Gravem med skriftliga önskningarna om att få se mer av målskytten i GAIS.
Innan 2001 blivit 2002 hade Gravem, med fem säsonger i allsvenskan närmast bakom sig, signerat ett tvåårskontrakt med GAIS som året därpå skulle lira fotboll i division 2 västra Götaland. 2002 blev precis som 2001 ett år där laget vaknade för sent. Våren var inte alls bra men mot hösten blev GAIS allt bättre.
Begreppet ”klasspelare” har väl sällan stämt in bättre än på Mathias Gravems kvaliteter under den här tiden. Den dåvarande 26-åringen spritande förbi allt och alla och pangade in 20 bollar under 2002. Trots seger med 3-0 på bortaplan mot huvudkonkurrenten FC Trollhättan under hösten hann GAIS aldrig ikapp utan fick nöja sig med en andraplats och sikta in sig på att ta steget upp under 2003 istället.
De här två säsongerna, som präglades mycket av bortaresor till Sandared, Torpavallen eller Torslanda där glamouren var minst sagt skral, hade GAIS en trupp som på många sätt var för bra för tredjedivisionen och innehöll spelare med gedigen allsvensk erfarenhet som Stefan Vennberg, Anders Holmberg, Patrik Elmander, Morgan Nilsson och Gravem själv.
Rafflande säsongsavslutning
Alldeles enkelt att vinna serien var det då rakt inte. Tack vare en vinst i seriefinalen mot Ljungskile i näst sista omgången 2003 hade GAIS greppet om förstaplatsen inför slutomgången, dock bara tack vare målskillnad. GAIS var med andra ord tvingade att vinna på Rambergsvallen mot Torslanda där en viss Glenn Hysén vid tiden fanns med i motståndarnas tränarstab.
GAIS tog tidigt ledningen med 1–0 mot Hisingslaget men förutsättningarna var enkla – tre poäng gällde, annars skulle Ljungskile gå förbi och Grönsvart kunde glömma kvalspel och allt vad Superettan 2004 hette. ”Messias”, som hade haft problem med sina ljumskar satt inledningsvis på bänken i matchen med enorm nerv kring om GAIS skulle kunna hålla sin ledning.
En bit från slutet byttes Gravem till slut in och en djupledsboll senare hade samme man ännu en gång sprintat ifrån en trög backlinje, brutit sig fri och pangat in bollen i mål. 2–0 och segern var säkrad. Gravem, som fortfarande inte ville riskera något med sina ljumskproblem, frågade vikarierande tränare Roberto Jacobson om det nog inte var dags för ett byte igen – något som har senare blivit klassisk GAIS-historia som ”Gravems hockeybyte”.
GAIS knep seriesegern och kvalplatsen där man ställdes mot Mjällby med bland annat forne gaisaren Simon Sjöfors i laget. MAIF tog ledningen i första kvalmatchen men efter att Ivan Ottordahl sedan vänt matchen på egen hand till en 2-1-seger på bortaplan var GAIS egentligen aldrig riktigt nära att falla på målsnöret. I returen på gamla Gamla Ullevi inför både ett femsiffrigt antal åskådare och ett mäktigt bengaltifo vann GAIS återigen med 2-1. Vilka som gjorde målen? Firma Viljanen/kapten Gravem såklart.
Återtåget fulländas
GAIS var tillbaka i eliten 2004 och under Roland Nilssons ledning knep klubben en lugn och behaglig sjätteplats för att året därefter återigen landa på en positiv kvalplats. Åren 2004–2005 drogs Gravem i viss mån med lite skadebekymmer men var en viktig pusselbit i truppbygget, både som målskytt men även som en av de mer rutinerade pjäserna.
När GAIS ställdes mot allsvenska Landskrona BoIS i kvalet 2005 gjorde man det med Mathias Gravem från start i både hemmamatchen och i returmötet. Trots en briljant GAIS-insats på Gamla Ullevi hade Kevin Amunekes tilläggstidsreducering till 2–1 gett skåningarna bra utgångsläge inför returen – en 1–0-seger nere i Skåne och BoIS skulle vara kvar i Allsvenskan.
Läget blev inte precis lättare eller mer gynnsamt i returmötet, varken för GAIS eller för Gravem, efter att hans anfallskollega Wilton Figureido lyckats dra på sig en andra varning redan i första halvlek. GAIS skulle alltså spela mot allsvenskt motstånd i över en halvlek med tio man och där ett enda mål skiljde lagen och framtida serietillhörighet åt.
Gravem, under den här tiden med svartfärgad kalufs på huvudet, malde på frenetiskt ensam uppe på topp och ett vilt kämpande GAIS lyckades mot så gott som alla odds kriga sig till ett 0–0-resultat. Ganska på pricken fyra år efter att GAIS trillat ur Superettan 2001 var laget tillbaka i Allsvenskan. Den tydligaste galjonsfiguren och konstanten under hela den här resan? Utan tvekan Mathias ”Messias” Gravem.
Text: Linus Ahlgren
Alla tiders GAIS
Hjälp oss att utse Alla tiders GAIS, ett grönsvart lag med en spelare från varje decennium som vi spelat elitfotboll. Välj dina favoriter från listan av 77 nominerade spelare och 10 tränare via denna länk.
De spelare som får flest röster kommer sedan att förevigas på en affisch (50×70 cm) av duktige tecknaren Henrik Andersson. Du köper affischen och lämnar dina röster på gaisare.se via denna länk. Affischen produceras under sommaren och är färdig för levereras i augusti.
Tack för att du stöttar GAIS.
Läs också:
Alla tiders GAIS – nu kan du köpa din plansch och rösta
Kamp om positionerna i Jonas Anderssons Alla tiders GAIS
Agneta Svensson: Karl-Alfred var given i mitt lag
Kommer Tjärpapp med i Alla tiders GAIS?
Får Anders "Puma" Holmberg plats i Alla tiders GAIS