Förlust mot IFK Göteborg i höstderbyt

GAIS var bortalag när de mötte IFK i höstens stora derby. Det var mycket känslor innan, under och efter, men det var blåvitt som tog ledningen reda i första halvlek med 1-0. GAIS var lite tyngre i fötterna och i andra halvlek kunde hemmalaget få in ytterligare ett mål, och slutresultatet blev 2-0.

2024-10-01 13:00

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Foto

Matchfotograf: Mikael Josefsson

Gamla Ullevi kokade när höstderbyt drog igång och det var blåvitt hemma mot grönsvart borta: två stora tifon och öronbedövande sång när hela Göteborg var taggade på att se stadens största lag mötas. Matchen som sparkades igång var stenhård både framåt och bakåt.

Det var många fina individuella prestationer i GAIS. I försvaret var Beckman en klippa som stod emot blåvitt både högt och lågt genom att vinna i luften eller glidtackla längs gräset. Norén dök som vanligt in i varje närkamp med både kropp och själ och offrade allt för att försvara GAIS bur. Åberg spelade offensivt från mitten där han flera gånger var med och drev framåt.

Det var dock som om IFK med sin hemmapublik var lite mer på tårna och makrillarna hamnade ett halvt steg bakom, vilket i ett derby som detta avgjorde första halvlek till blåvitts fördel. Hemmalaget var snabba i omställningarna och löpte fullt på varje chans de fick, medan GAIS gjorde flera felpassningar och saknade den fokus de haft i de senaste matcherna. IFK lyckades då i 36:e minuten göra matchens första mål.

Det kom flera starka anfall även från atleterna, bland annat med löpningar av Lundgren som letade möjligheter till både mål och inlägg från sin position som höger-forward. Även Milovanovic och Henriksson pressade högt, Henriksson var dock hårt markerad och stoppades gång på gång av blåvitts försvarare. När GAIS väl fick till sitt spel var det bra och tekniskt, de kunde dribbla och spela sig förbi IFK och kunde hålla ett anfall levande i flera minuter.

Knappa tre minuter in i andra halvlek avbröts matchen med anledning av utskjutande pyroteknik. Läktarna försökte hålla humöret medan minutrarna tickade på i väntan på om spelet skulle återupptas eller inte. Efter 40 minuter återupptogs matchen och det var lite bättre driv framåt från grönsvart i början av andra. Ahl-Holmström gjorde några snabba anfall utan att något hittade in i nätet.

Det var fysiska minuter som följde där båda lagen stångades på plan, utan någon tvekan in i närkamperna. Ett dubbelbyte följde i 61:e minuten, men innan GAIS hunnit komma igång hade IFK hunnit anfalla och Krantz rädda. Knappt två minuter senare anföll blåvitt igen och denna gång lyckades de ta sig förbi GAIS försvar och sätta in 2-0. Klacken fortsatte att sjunga och när Wendin Thomasson i 69:e minuten la en hörna som gick via en gaisare till Åberg som sköt, så såg det ut som att det skulle bli reducering. Tyvärr lyckades den blåvita målvakten rädda.

GAIS verkade ha taggat till och de kunde pressa upp till fler anfall, men det räckte inte hela vägen fram. Det fanns vilja i de grönsvarta leden, vilket syntes i sättet de kastade sig in i närkamperna och offrade sig själva för att stoppa IFK eller försöka vinna en boll. Framåt 80 spelade minuter var det GAIS som skapade chanser. Lundgren fick till ett inlägg till Friday som sköt över. Strax därefter skickade Lundgren bollen i ännu en fin båge in i målområdet där Beckman petade den vidare till Ahl-Holmström, men innan anfallaren hann sätta in den blockerades han av en hemmaförsvarare.

Wendin Thomasson drog en superlöpning mellan flera IFK:are som kom emot honom och Boudri tog ett skott mot mål. När klockan närmade sig nittio spelminuter följde två GAIS-hörnor på kort tid där till och med Krantz tog sig upp till blåvitts målområde. Krantz skulle sedan få göra en ordentlig räddning när IFK skickade en boll från sidan i ett snävt inlägg framför målet.

Det blev elva kämpiga förlängningsminuter och trots att grönsvart blev mer sig själva framåt slutet så skulle det inte räcka hela vägen fram. IFK vann derbymötet med 2-0 men GAIS behåller sin position som Göteborgs bästa allsvenska lag 2024.