Förlust borta mot Sirius

I sin första bortamatch efter sommaruppehållet besökte GAIS Studenternas IP, för en match som trots stark insats inte räckte till poäng. Slutresultatet blev 3-1 för Sirius. Matchfoto: MagnusFoto

2024-07-15 9:26

Alfred Elmlund

A-laget Herr

Som vanligt såg startelvan en del variation jämfört med förra matchen. Gustafsson och Boudri var med från start när Milovanovic och Åberg var avstängda på grund av gula kort. Men med den breda truppen GAIS har så byttes kvalité ut mot kvalité. Det var mestadels Sirius som i början fick rulla boll längs backen och försöka hitta lägen mellan spelarna, men GAIS spelar gärna med högt presspel och kunde vinna många bollar högt. GAIS höll på att få ett tidigt mål vid 8:e minuten när först Henriksson drev genom Sirius försvar och från en sned vinkel skjuta på täckande back och vinna en hörna för GAIS. Därefter i en variant avlossade Lundgren en bössa utanför straffområdet mot målvaktens nedre vänstra hörn, skottet räddades tyvärr och åter fick GAIS en hörna.

Med tiden öppnades matchen upp mer och fler chanser skapades från båda lagen. Vid 20:e matchminuten tog Wängberg vara på ett lättläst spel från Sirius och bröt deras spel för att starta ett GAIS-anfall. Lundgren drev bollen framåt längst kanten och hittade i mitten av planen precis utanför straffområdet. Boudris avslut slutade dock i inspark, men nära var det. GAIS kom efter det in i en period där de var det attackerande laget gång på gång och Sirius mest såg misslyckade kontringar. Ofta försökte GAIS hitta ett kombinationsspel mellan sig och fina spelidéer fanns, men adressen var inte alltid rätt och få gånger såg deras anfall ett avslut.

I minut 40 tog Sirius ledningen. Anes Cardaklija fick en boll i huvudet och blev sittande en stund, och fick stå utanför sidlinjen när Sirius slog en hörna. Castegren vid bortre stolpe kunde med lite flyt nicka in bollen i mål. 1-0 till Sirius trots en stark period från GAIS. Makrillarna hittade inte tillbaka till sitt anfallsspel efter målet utan fick för det mesta jaga boll i de sista minuterna i första halvlek. Som om ett mål bak inte var jobbigt nog så var Cardaklija tvungen att kliva av i minut 48 då smällen mot huvudet tog ut sin rätt. Men tillbaka från skada fick Beckman kliva in som mittback. En efterlängtad återkomst.

GAIS gick ut till andra halvlek med kvittering i sikte. GAIS ägde bollen, vann den högt i banan och skapade ofta chanser. Det krävdes bara sex minuter för GAIS att få in ett mål. I en hörna slog Celik in bollen till Henriksson som flög högst. Målgöraren nickade till bollen och trots att målvakten för hemmalaget fick en hand på bollen så flög den in i mål. Man kunde känna matchens vindar vända för GAIS. Men lyckan skulle bara vara en kort stund. För redan i 55:e minuten tog Sirius tillbaka ledningen. Skickligt spel och igen lite tur ställde till det för GAIS som åter behövde jobba i motvind.

Henriksson höll på att ge GAIS ännu en kvittering. En nick från offensiva Wängberg på kanten in till Henriksson som på en touch kunde via en motståndares huvud få med sig bollen mot mål. Liknande situationen i första halvlek, men denna gången gick bollen på mål, dessvärre ledde det bara till en hörna. I minut 65 genomförde GAIS ett trippelbyte. Celik, Ahl-Holmström och Gustafsson gav plats åt Amatkarijo, Hedlund och Ibrahim. Tre raka byten som gav GAIS nya krafter på plan. Men sju minuter senare fick även Robin Frej kliva av efter en otäck smäll. Wendin-Thomasson fick inta sin vänsterback-position. Matchbilden såg ingen drastisk utveckling. Båda lagen gick efter mål och bjöd på en hård kamp på planen.

I slutskedet var det, trots ett GAIS som behövde ett mål, för det mesta hemmalaget som spelade runt bollen på plan. GAIS fick mest jaga boll och kom sällan till några avslut. Spelet tappades ofta av i sista tredjedelen och sista passningen hittade sällan en klar mottagare. Boudri tog ofta initiativ för att skapa chanser. Han var som ett med bollen när han flög fram på planen och var nära att stå för en assist i 89:e minuten. Efter en handfull halvdana rensningar från Sirius håll kunde Boudri söka sig in i banan från kanten och slå en boll snett inåt bakåt till Ibrahim. Mittfältaren drog till med ett hårt skott men dessvärre stod hemmalagets målvakt för en till räddning.

Med åtta tilläggsminuter fanns än hoppet kvar för GAIS. Men bara två minuter in i tilläggstid så avgjorde Sirius matchen med ett 3-1-mål. En Sirius anfallare kom någorlunda fritt emot Krasniqi som stod för en fin räddning, returen rensade Norén bort. Men först på den bollen kom en Sirius-spelare som lade in bollen mitt framför mål till en fri medspelare. GAIS fick ett sista skott på mål när Boudri sprang sig lös och sköt ett långskott mot mål. En touch från en motståndarspelare höll på att ställa till det för målvakten, men räddade bollen ändå.

Inte resultatet GAIS ville ha och inte resultatet som det såg ut att bli efter första halvlek. GAIS fick aldrig etablera sitt spel i matchen och hade det svårt att anpassa sig efter hur Sirius styrde spelet, men gav aldrig upp och såg stundvis ut att plocka en pinne. Tung förlust för GAIS som vill vinna varje match, men istället får matchen ses som en läxa så GAIS kan stå starkare när de möter AIK. Härnäst tar GAIS emot Stockholmslaget den 22:e juli på Gamla Ullevi.