Onsdagen den tolfte juni kallade GAIS till det första av de två årliga medlemsmöten som klubben utlovat. Hundratalet medlemmar hade lystrat till möjligheten att få senaste nytt från den sportsliga ledningen och föreningens styrelse, samt att få lufta egna spörsmål och tankar. Taktpinnen hölls kvällen till ära av Anders Fagerlund, styrelsesuppleant med ansvar för kommunikationsfrågor.
Styrelsens första tre månader - Jonas Andersson
Styrelseordförande Jonas Andersson berättade i korthet om sin första tid vid rodret, om hur han börjat lära känna individerna i och kring klubben, samt startat ett antal viktiga processer. Han ser sina styrelsekollegor som närmast överentusiastiska inför sitt uppdrag men att de nu försöker hitta rätt nivå för arbetet. Inför mötet hade ett antal frågor inkommit, som Jonas adresserade i tur och ordning.
Hur är klubben organiserad, vem gör vad? Svaret kom i form av denna bild som tydliggör de olika delarna.
Vad gör klubben åt uteblivna framgångar på planen?
Jonas Andersson uppfattar inte dagsläget som krisartat, även om han ”gärna skulle önska sig några fler poäng”. Målet är fortsatt 36 poäng samt säkrat spel i Superettan 2020.
GAIS mottog ett öppet brev från GAIS Tifo och Gårdakvarnen med önskemål om att GAIS tar ställning i önskemålet att avsätta Björn Eriksson från sin post i Riksidrottsförbundet, avskaffa villkorstrappan samt legalisera pyroteknik.
Styrelsen har antagit en skrivelse som skickats till Svensk Elitfotboll (SEF) samt Svenska Fotbollförbundet (SvFF) med kopia till Polisen Region Väst.
Svar kom med vändande post att SvFF kommer att ta upp detta i ett möte med förbundsstyrelsen i veckan, och i SEF’s utskick till samtliga elitklubbar hänvisar man till detta möte.
När Jonas var på möte med Polisen, tillsammans med Annica Dohsé, för att diskutera det kommande derbyt, upplevde han att tongången var ”lite mjukare”.
Blir det någon ersättning från GotEvent efter gräsproblematiken?
Diskussionen är fortfarande pågående och det som drar ut på tiden är uppgiften att ”bevisa” hur mycket arenaflytten påverkat besökarantalet. Jonas säger att han ”blir besviken om vi inte får sexsiffrigt, men tror inte att vi får sjusiffrigt”.
Vad har GAIS för strategi för att attrahera fler partners?
Jonas belyser undersökningen som visar att GAIS har Superettans starkaste varumärke och att det är något som borde kunna få fler att vilja synas ihop med oss. Erik Bergkvist och Christoffer Niklasson jobbar kontinuerligt med partnerfrågan men nu finns även styrelsen och deras nätverk som ytterligare resurs.
Vad är föreningens mål och hur ser vägen dit ut?
Jonas leder arbetet med ett framtidsdokument, men det är ännu i sin linda. Han säger att det handlar om att landa i vad GAIS är för klubb, att hitta sitt ”varför”. Anledningen till att spelare och tränare vill spela komma till oss och varför partners vill sponsra, och det behöver vara mer än en catchiga tagline. Det kommer att ta tid, för vi måste i första hand fokusera på att bygga en stabil ekonomi och organisation innan vi tittar på framtidsvisionerna.
Utöver de inkomna frågorna valde Jonas att lyfta GAIS Open som är en av klubbens stora intäktskällor men också det tillfälle då vi behöver som flest ideella insatser. Han uppmanade därmed alla som kan avvara något mellan en halv till tre dagar att anmäla sitt intresse för att hjälpa till under årets GAIS Open.
Klubbens ekonomi - Hans Aulin
Kassör Hans Aulin tog sig an det som många är nyfikna på efter den ekonomiska turbulens som var klubbens verklighet under 2018. Och i kort sammanfattning menar han att läget är fortsatt ansträngt men bättre än tidigare. Det finns ordning och reda, bokföringen sköts, men det är fortfarande brist på likvida medel. Leverantörsfakturor blir inte alltid betalda i tid, men han understryker att alla får betalt och det är ingen risk för att inte få beviljat ny elitlicens. Hans målar upp GAIS ekonomi som bräcklig, något som måste börja byggas upp igen från grunden för att stå pall för långsiktiga sportsliga satsningar.
Kommande aktiviteter under året är att säkerställa att bokföringen sker löpande (Hans tar gärna emot ideella resurser som vill bidra här), sätta upp ett årshjul för ekonom., skapa en dynamisk prognos för 12 månader framåt, fortsatt ”städning” av balansräkningen och genomgång av ”onödiga kostnader”.
Till punkten ekonomi inkom nedanstående frågor, som fick dessa svar av Hans Aulin;
Har vi koll på klubbens ekonomi idag?
- Nej, inte utifrån vad jag är van vid, men vi har mycket bättre kontroll idag än vad vi har haft på många år.
Hur ligger vi till i förhållande till budget?
Hans visade en uppställning av nuläget, siffror som dock inte är offentliga nog att publiceras online. Ekonomin är i enlighet med budget och GAIS prioriterar att kunna betala löner och skatter, det senare har man nu kunnat göra i tid de senaste tre månaderna. Det vinns fortfarande stora kundfordringar så som partneravtal samt Göteborgsgirot, men nu jobbar styrelsen aktivt för att driva in fordringarna. En kommande kostnad är det nya konstgräset som kommer att kosta omkring 2,5 miljon, och det är Bengt Jidmalm som jobbar på en finansieringslösning för detta. Hans hoppas på att det ska bära frukt innan årsskiftet.
Men det är ett synnerligen ansträngt läge, med skulder i form av en checkkredit samt privata lån från olika gaisare.
Har vi en mindre spelarbudget i år?
- Ja, spelarbudgeten är ca 10% mindre än förra året, det är det utrymmet vi har. Vår ekonomi är lägre än snittet i Superettan.
Varför kommuniceras inte ekonomiska problem som t.ex. skatteskulder och finns några sådana risker i nuläget?
- Den nuvarande styrelsen är inställd på att vara transparent, vi kommer att kommunicera sådana frågor om eller när de är aktuella.
Har vi råd att värva nya spelare?
- I princip nej men det kan eventuellt finnas ett visst utrymme. På följdfrågan om inte Edin Hamidovics lön var med i budget och därmed borde ge utrymme för en ny spelare så är svaret att ekonomin tyvärr ser ut så att det inte är en självklarhet.
Vad är status på biljettförsäljningen inför derbyt?
- Kort sagt, DÅLIGT, köp biljett och tjata på alla runtomkring er.
Sportrådets uppgift - Jonas Östergaard
Jonas är nöjd med sin grupp av gamla gaisare; han själv, Tony Persson, Bengt Andersson och Niklas Karlström har samtliga har spelat för klubben. Tillsammans har de fått upp ett oerhört engagemang för scouting, något som efterfrågats från supportersidan. De tar gärna emot tips på intressanta spelare inom ca en timmes körtid från Göteborg. I en bild samlade han också sportrådets uppgifter:
Även till Jonas punkt fanns några i förväg inskickade frågor:
Hur ska man uppfylla löftet om högre kontinuitet?
- I första hand så måste det finnas pengar för att våga kontraktera spelare under längre perioder. Just nu har vi tio spelare som är kontrakterade för 2020.
Hur ser processen ut avseende att teckna avtal för sportchef och tränare inför 2020? Ska det fortsatt vara en person som har båda rollerna?
- Till sommaren börjar vi diskussionerna kring både spelare och sportslig ledning. Sportrådet gör grundarbetet och lämnar ett förslag till styrelsen.
Förstärker vi truppen under sommarfönstret?
Här utbröt en bitvis hetsig diskussion kring förra årets hetaste potatisar, nämligen tappet av Junes Barny och Jonas Lindberg, och huruvida dessa händelser skulle vara relaterade till försäljningen av Edin i samband med säsongsstarten. Jonas Östergaard klargjorde att Barny lämnade på grund av en schism med föreningen, men att detta inte var fallet med Jonas Lindberg , utan där kan det ha funnits en klausul för att få gå till en allsvensk klubb. Han gjorde också tydligt att det inte fanns en konflikt mellan Edin och Bosko, samt att det var hela styrelsens och Boskos starka vilja att behålla Edin och bygga laget med honom långsiktigt. Utöver detta kan Jonas inte kommentera ärendet, med hänvisning till sekretess i avtalet parterna emellan.
Säsongen 2019 - Bosko Orovic, Calle Nyström och Marcus Bergholtz
Anders Fagerlund meddelar att Bosko blivit tvungen att lämna mötet på grund av en nära anhörigs sjukdom, men att Calle och Marcus gärna svarar på de frågor som finns.
- Vi är inte nöjda med en hel del av våra insatser under våren. Det är svårt att tappa viktiga spelare, men de som hoppar in istället har samma "go" och vi får hjälpa dem att komma in i laget. Efter sommaren får vi tillbaka ett gäng som kan konkurrera. Vi ger oss fan inte, säger Calle.
- Det är en stor frustration som byggts upp hela våren, men vi kommer att vara ett bättre lag efter sommaren, när vi får tillbaka de som varit skadade. Nu har vi två matcher kvar innan uppehållet och vi ska ta poäng, och det behöver inte ens se så jävla snyggt ut, säger Marcus.
Hur är känslan och stämningen nu jämfört med det senaste derbyt?
- Då var det "do or die" och det måste det vara inför varje match men framför allt nu, inför derbyt. Så vi tränar, och vi gör vårt bästa för att bygga laget och stämningen. Men vi behöver hjälp från er att tro på att vi kan, säger Calle.
- Det kommer bli en riktig jävla urladdning mot ÖIS, nu ska vi ställa saker till rätta. Och det är ju verkligen skillnad på stämningen på arenan under ett derby, man steppar upp i adrenalin och känner sig som ett proffs, säger Marcus och skrattar.
Vad avgör på måndag?
- Målen, säger Calle. De som vill det mest vinner. Visst kan ett resultat bero på tillfälligheter också, men vi ska göra det jävligt svårt för dem.
Hur ofta träffar ni er mentala coach?
- Håkan träffar hela gänget en gång varannan månad, men han är på Gaisgården flera gånger i veckan för de som vill prata och han svarar svarar alltid i telefon. Jag har själv haft jättemycket nytta utav Håkan, och vi försöker förmedla till de yngre att de ska ta vara på den här tillgången, säger Calle.
Har spelarna fortsatt förtroende för Bosko?
- Svar JA
Jonas Andersson avrundar
- På sociala medier hör jag ”dags att agera Jonas Andersson”. Vi tar GAIS läge på stort allvar. Det finns en tanke och en strategi. Jag hör ropen på ny tränare och nya spelare men att samtidigt inte riskera ekonomin. Vi är den "tråkigaste" styrelse GAIS haft men jag tror att det är något bra. Vi kan behöva vidta åtgärder under året men Bosko har ett uppdrag att försöka rekrytera en ny anfallare som ersätter Edin. Från styrelsens sida såg vi Edin som en spelare vi vill bygga något långsiktigt med men på grund av hans personliga skäl och eventuellt också den nya världen med agenter så blev det inte så.
- Nu har vi en tuff skadesituation och ett ovanligt kort sommaruppehåll. Vi behöver gå på matcherna, och gå framför allt på derbyt på måndag. Sedan vill jag säga att man behöver inte alltid vara glad och hylla spelare efter varje match, pys ut er frustration, men var inte elaka utan ta hand om varandra i vår annars så familjära klubb.
Och med dessa ord avslutades mötet som tog i runda slängar två och en halv timme.